piektdiena, 2024. gada 21. jūnijs

Rīgas Pirmajos Meža kapos LKOK Kārļa Blumberga individuāls apbedījums

Atrodas Rīgas Pirmajos Meža kapos. 

Apbedīts Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris Kārlis Blumbergs. Pie kapa uzstādīta pelēkā granītā darināta taisnstūra formas piemiņas plāksne, kurā iekalts teksts: 

KĀRLIS BLUMBERGS
1895 – 1955
ALMA BLUMBERGA
 

Nekādas norādes uz Kārļa Blumberga apbalvošanu ar Lāčplēša Kara ordeni nav, tomēr viņa vārds iegravēts vienā no kopīgajām piemiņas stēlām Lāčplēša Kara ordeņa kavalieriem, kas apbedīti Rīgas Pirmajos un Otrajos Meža kapos (sk.). 

Vēsturiska atkāpe. Kārlis Blumbergs dzimis 1895. gada 15. decembrī Jaunauces pagastā. Jūrnieks. 

Pirmā pasaules kara laikā iesaukts Krievijas armijā, dienējis Baltijas flotē. Apbalvots ar Jura medaļu un Jura krusta IV šķiru. Demobilizējies 1918. gada maijā. 

Latvijas armijā iestājies brīvprātīgi 1919. gada 1. martā, Latviešu atsevišķā (Kalpaka) bataljona (vēlāk (Baloža) brigādes) Latviešu atsevišķās jātnieku nodaļas sastāvā piedalījies Kurzemes un Rīgas atbrīvošanā no lieliniekiem. 

Pavēlē par apbalvošanu ar Lāčplēša Kara ordeni teikts, ka 1919. gada 10. martā Saldus ieņemšanas laikā “zem spēcīgas ienaidnieka uguns [seržants] Blumbergs devās uz Kalpaka bataljona brigādes štābu un atjaunoja tās sakarus ar mūsu daļām”. 

Atvaļināts 1921. gada 1. maijā, dzīvojis Liepājā, vēlāk Rīgā. Koku brāķeris, pēc tam meistars kokzāģētavā. No 1939. līdz 1940. gadam vecākais rakstvedis un mantzinis Kara muzejā. 

Sākoties atkārtotajai komunistiskai okupācijai, palicis Latvijā, banku ierēdnis. Miris 1955. gada 6. maijā Rīgā. 

Avoti: Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri: Biogrāfiska vārdnīca. Red.: Atēna, I. Rīga: Jāņa sēta, 1995. 85. lpp.; Cemety.lv.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru