ceturtdiena, 2024. gada 20. jūnijs

Mārupes novada Salas kapos LKOK Indriķa Bites individuāls apbedījums

Atrodas Mārupes novada Salas pagastā Spuņciemā Salas kapos. 

Dzimtas kapos apbedīts Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris Indriķis Bite (Bitte). Pie kopējās kapu kopas uzstādīta melnā granītā darināta kvadrāta formas piemiņas plāksne, kurā iekalts teksts: 

BITES
ĢIMENES KAPI
 

Indriķim Bitem nav nekādas atsevišķas piemiņas zīmes. Nav arī nekādas norādes uz viņa apbalvošanu ar Lāčplēša Kara ordeni. Viņa vārds nav iegravēts arī piemiņas stēlā ar Mārupes novadu saistītajiem Lāčplēša ordeņa kavalieriem (sk.), jo tās uzstādīšanas brīdī Salas pagasts atradās toreizējā Babītes novadā, kas Mārupes novadam tika pievienots tikai 2021. gada teritoriālās reformas gaitā. 

Vēsturiska atkāpe. Indriķis Bite dzimis 1894. gada 24. jūlijā Piņķu pagasta “Unguros” lauksaimnieka ģimenē. Draudzes skolas izglītība. 

Sākoties Pirmajam pasaules karam, 1915. gadā brīvprātīgi iestājies Krievijas armijā un 9. septembrī ieskaitīts 1. Daugavgrīvas latviešu strēlnieku bataljonā (vēlāk pulkā), Kā 2. rotas 3. vada sanitārs piedalījies daudzās kaujās. 1916. gada 8. martā kontuzēts. Par cīņām Ložmetējkalnā apbalvots ar Jura krusta IV šķiru. 

Latvijas armijā iestājies brīvprātīgi 1919. gada 8. jūnijā, 8. Daugavpils kājnieku pulka sastāvā piedalījies cīņās pret bermontiešiem, kā arī Latgales atbrīvošanā no lieliniekiem. Paaugstināts par kaprāli. 

Pavēlē par apbalvošanu ar Lāčplēša Kara ordeni teikts, ka 1919. gada 10. novembrī kaujā pie Šampētera dižkareivis Bite “kā ložmetējnieks niknā apšaudē skrēja pa priekšu mūsu ķēdei, ienaidnieka nocietinājumu tuvumā uzstādīja ložmetēju un ar labi mērķētu uguni apklusināja pretinieku, kā rezultātā mūsējie guva iespēju nocietinājumus ieņemt”. 

Atvaļināts 1921. gada 22. februārī. Lauksaimnieks tēva mājās. Nacistiskās okupācijas laikā dzīvojis turpat, iestājies policijas palīgdienestā. 

Atkārtotās komunistiskā okupācijas laikā no 1949. gada dzīvojis Salas pagastā. 1951. gada 24. aprīlī apcietināts, tā sauktās LPSR Iekšlietu ministrijas kara tribunāls, pamatojoties uz KPFSR kriminālkodeksa 58. panta 1. daļas a) punktu, par “dzimtenes nodevību” notiesāja Biti uz 25 gadiem koncentrācijas nometnē. No ieslodzījuma atbrīvots 1955. gadā, atgriezies Latvijā tā paša gada 18. oktobrī. Zemkopis Salas pagastā, kur 1968. gada decembrī miris. 

Avoti: Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri: Biogrāfiska vārdnīca. Red.: Atēna, I. Rīga: Jāņa sēta, 1995. 80-81. lpp.; Latviešu strēlnieku saraksts: 1915 – 1917. I sēj., A-B-C. Sast. Hartmanis J. Rīga: Namejs Zeltiņš, 2023. 255. lpp.; Cemety.lv.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru