trešdiena, 2023. gada 31. maijs

Liepājā ar pilsētu saistīto LKOK piemiņai veltītais Lāčplēša dārzs

Atrodas Liepājā Karaostas parka stūrī pie Atmodas bulvāra un Neatkarības rotas ielas krustojuma. 

Lāčplēša dārzs Liepājā iekārtots 2019. gadā, un 24. jūlijā tur atklātas sešas piemiņas stēlas, kurās iegravēti 50 ar pilsētu saistītu Lāčplēša Kara ordeņa kavalieru vārdi. 

Dārza projektu pēc Liepājas Komunālās pārvaldes pasūtījuma 2018. gadā izstrādāja uzņēmums “Ainavu projektēšanas darbnīca ALPS”, ber dārza izveide un labiekārtošana uzticēta Jelgavas uzņēmumam “MITBAU AC”. 

Savukārt piemiņas stēlas tapušas Latvijas valsts simtgadei veltītā projekta “Atceries Lāčplēšus” ietvaros. Projekta iniciators bija Jaunsardzes un informācijas centrs. Tipveida stēlas pēc mākslinieka Jāņa Strupuļa meta pelēkā Somijas granītā izgatavojis uzņēmums “Akmens apstrādes centrs AKM” Ķekavā meistara Pētera Zvauņa vadībā. 

Stēlas izvietotas gar Neatkarības rotas ielu un kopā ar tur esošajiem kokiem veido aleju, kas saskaņā ar dārza projekta autoru ieceri simbolizē latviešu tautas pateicību Neatkarības kara dalībniekiem. 

Dārzā atrodas arī neliels pulcēšanās laukums, kura centrā novietots pultsakmens, bet uz tā – plāksne ar Latvijas lielo ģerboni. 

Laukuma robežu iezīmē divi dekoratīvi betona soli ar koka dēļu sēdvirsmām. Labā pusē esošā sola vertikālajā plaknē iestrādāts dārza nosaukums: 

LĀČPLĒŠA DĀRZS 

Savukārt horizontālajā plaknē izveidots paskaidrojošs teksts Braila rakstā. 

Saskaņā ar ieceri laukums kalpo kā “ieejas vārti” pārējā parka teritorijā. Priekšplānā iekopta balti ziedoša puķu pļava varoņu piemiņai. 

Lāčplēša dārza labiekārtošanai un piemiņas stēlu izgatavošanai Liepājas pilsētas pašvaldība no budžeta līdzekļiem atvēlējusi 59 279,20 eiro. Savukārt stēlu izgatavošanai nepieciešamo granītu sagādājusi Aizsardzības ministrija. 

Kamēr stēlās, kas 2019. gadā tika uzstādītas Lāčplēša dārzā, iegravēti tikai 50 vārdi, jau tobrīd bija apzināti vairāk nekā 140 Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri, kas saistīti ar Liepāju. Tāpēc jau gadu vēlāk Liepājas pašvaldība izsludināja konkursu par vēl 11 stēlu izgatavošanu. Konkursā uzvarēja pirmo sešu stēlu izgatavotājs – uzņēmums “Akmens apstrādes centrs AKM”, kam tika piešķirtas tiesības slēgt līgumu par 28 036,94 eiro. Diemžēl ziņu par šīs ieceres tālāko virzību pagaidām nav. 

Avoti: liepāja.lv, 03.04.2019.; liepājniekiem.lv, 24.07.2019.; irLiepāja.lv, 01.12.2020.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru