trešdiena, 2020. gada 29. jūlijs

Olainē latviešu strēlnieku piemiņas vieta – vēstures izziņas maršruts

Atrodas Olainē Jelgavas ielā 5, parka teritorijā, kas vēsturiski pazīstama kā Lapsu mežs.

2016. gadā, pētot Olaines teritoriju, tika atklāta vieta Jelgavas ielā 5, kur Pirmā pasaules kara laikā atradusies Krievijas armijas aizsardzības līnija un samērā labi saglabājušies tā laika nocietinājumi. Šo karaspēka novietni 1915. gada rudenī sācis iekārtot 1. Daugavgrīvas latviešu strēlnieku bataljons, kas Olaines pozīcijās ieradies 10. novembrī. Šīs pozīcijas tikušas izmantotas arī 1919. gada novembrī Latvijas armijas kauju laikā ar bermontiešiem. 

Pēc arheoloģiskās izpētes, kas uzsākta arheologa Andra Tomašūna vadībā, šeit daļēji atjaunota vēsturiskā militārā infrastruktūra, iezīmētas un aprakstītas kādreizējās zemnīcas, rekonstruēta viena no blindāžām un uzstādīts atrastais dzelzsbetona šaujamtorņa fragments, iekārtojot vēstures izpētes maršrutu. Vienlaikus pie rekonstruētās blindāžas izveidots arī pulcēšanās laukums un uzstādīts piemiņas akmens Pirmajā pasaules karā un Latvijas Atbrīvošanās karā kritušajiem karavīriem. 

Piemiņas vieta atklāta 2018. gada 17. augustā. 

















Foto: 24.07.2020., karaviru.kapi

Blindāžas un piemiņas laukuma rekonstrukcijas projekta sagatavošanā piedalījies arhitekts Rihards Vietriņš, bet būvdarbus veikusi akciju sabiedrība “Siguldas būvmeistars”. Savukārt piemiņas akmeni pelēkā granītā darinājis uzņēmums “Akmens apstrādes centrs AKM” Ķekavā. 

Olaines Mākslas un vēstures muzeja vadītā projekta īstenošana izmaksājusi aptuveni 70 000 eiro, kas pamatā segti ar Lauku atbalsta dienesta piešķirtajiem līdzekļiem. Finansiālu atbalstu sniegusi arī Olaines novada pašvaldība. 

Piemiņas akmenī iekalts teksts: 

MIERĪGA LAI KATRA
ĪSTĀ DĒLA SIRDS!
MIERĪGA TU ARĪ, LATVIJA!
/T. ZEIFERTS/

PIRMĀ PASAULES KARA
UN BRĪVĪBAS CĪŅU VAROŅU
PIEMIŅAI

Foto: 24.07.2020., karaviru.kapi

Akmens labajā augšējā stūrī iekalts latviešu strēlnieku krūšu nozīmes – zobena krustotas saules – stilizēts atveidojums.

 Foto: 24.07.2020., karaviru.kapi

Arheoloģiskie pētījumi arheologa Normunda Jēruma vadībā turpinājušies arī pēc piemiņas vietas atklāšanas, un tagad (2020. gadā) plānots īstenot vēstures izziņas maršruta izveides otro kārtu, kuras gaitā paredzēts rekonstruēt vienu no zemnīcām, kas bijušas izbūvētas šajā karaspēka novietnē. 

Avoti: olaine.lv, 25.07.2018.; LSM.LV, 17.08.2018; olaine.lv, 03.07.2020.Olaines Vēstures un mākslas muzeja vecākā speciālista Māra Ribicka sniegtā informācija.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru