trešdiena, 2021. gada 28. jūlijs

Ventspils Meža kapos 1941. gadā kritušā nacionālā partizāna Pētera Granta individuāls apbedījums

Atrodas Ventspils Meža kapos. 

Apglabāts naktī uz 1941. gada 29. jūniju kritušais nacionālais partizāns Pēteris Grants. Par apbedījuma pašreizējo stāvokli ziņu pagaidām nav. 

Vēsturiska atkāpe. 1941. gadā, sākoties karadarbībai starp nacistisko Vāciju un PSRS, lielinieki Ventspili atstāja jau 27. jūnijā, un jau tajā pašā dienā pilsētā sāka veidoties bruņotas vienības kārtības uzturēšanai un iespējamajai bēgošo sarkanarmiešu vienību atvairīšanai. 28. jūnijā vēlu vakarā tika saņemtas ziņas, ka netālu no Piltenes esošajā Speķkrogā ieradusies prāva bruņotu lielinieku vienība, kas sākusi terorizēt apkārtējo māju iedzīvotājus. 

Ventspilnieki uz turieni nosūtīja kaujas grupu J. Romčenko vadībā, kas ceļā devās ar motociklu un kravas automašīnu. Aptuveni sešus kilometrus no Ventspils pie Pasiekstes vējdzirnavām partizāni sastapās ar pretimbraucošu Sarkanās armijas spēkratu. Sākās savstarpēja apšaude, taču gandrīz uzreiz pārstāja darboties partizānu rīcībā esošais ložmetējs. Arī vairākas šautenes, ar kurām bija bruņoti partizāni, izrādījās nederīgas, un viņiem nācās atkāpties jūrmalas kāpās. Sadursmē krita 26 gadus vecais Ventspils telegrāfa-telefona līnijas tehniķis Pēteris Grants. 

Tikmēr Ventspils-Kuldīgas šosejas bloķēšanai, lai nepieļautu lielinieku iekļūšanu pilsētā, par Ventspils komandantu ieceltais atvaļinātais virsnieka vietnieks Ādolfs Kanders steigšus nosūtīja otru kaujas grupu J. Kraukļa vadībā, kam, iesaistoties arī dzelzceļa staciju apsargājošajai partizānu grupai, izdevās atvairīt vairākās kravas automašīnās braucošo sarkanarmiešu vienību. 

Avoti: Pelkaus, E. Cīņa un cerība: Partizāni Latvijā 1941. gada vasarā. Rīga: N.I.M.S. 2004. 44.-45. lpp.; Ventas Balss, Nr. 1, 04.07.1941. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru