piektdiena, 2021. gada 29. janvāris

Rīgas Ziepniekkalna kapos LKOK Kārļa Jākobsona individuāls apbedījums

Atrodas Rīgas Ziepniekkalna kapos. 

Apbedīts Lāčplēša kara ordeņa kavalieris Kārlis Jākobsons. 

Vēsturiska atkāpe. Kārlis Jākobsons dzimis 1888. gada 22. oktobrī toreizējā Rīgas apriņķī. Elementārskolas izglītība. Dzīvojis Rīgā, pārdevējs aptiekā. 

Pirmā pasaules kara laikā 1915. gada novembrī iesaukts Krievijas armijā, dienējis Rezerves latviešu strēlnieku bataljonā, no 1916. g. marta 1. Daugavgrīvas latviešu strēlnieku bataljonā (vēlāk pulkā). Piedalījies cīņās pie Ķekavas, Ziemassvētku kaujās. Pēc Rīgas krišanas palicis Latvijā. 

Latvijas armijā iestājies brīvprātīgi 1919. gada sākumā, dienējis 2.(5.) Cēsu kājnieku pulkā, tad pārcelts uz 8. Daugavpils kājnieku pulku, piedalījies cīņās pret bermontiešiem un lieliniekiem. 

Pavēlē par apbalvošanu ar Lāčplēša Kara ordeni teikts, ka 1919. gada 10. novembrī Pārdaugavā pie Imaku mājām dižkareivis Jākabsons “kā vada komandieris devās ienaidnieka aizmugurē un no spārna straujā triecienā šīs mājas ieņēma, ieguva 5 ložmetējus u.c. trofejas”. 

Atvaļināts 1920. gada 1. oktobrī. Dzīvojis Kandavas un Cēres pagastos, tad pārcēlies uz Rīgu, komijs. Vēlāk atgriezies Cēres pagastā, dzīvojis “Stiebriņos”, bijis pārtikas preču veikala īpašnieks. 

Atkārtotās komunistiskās okupācijas laikā apcietināts par “spekulāciju” un 1949. gadā notiesāts uz pieciem gadiem. 1953. gadā atbrīvots, dzīvojis Rīgā, strādājis Tramvaju un trolejbusu trestā (TTT), ostā par sargu. Miris 1967. g. 11. martā.

Avots: Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri: Biogrāfiska vārdnīca. Red.: Atēna, I. Rīga: Jāņa sēta, 1995. 202. lpp.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru