sestdiena, 2021. gada 30. janvāris

Kandavas pagasta Cikundes kapos LKOK Alfrēda Jātnieka individuāls apbedījums

Atrodas Kandavas pagasta Cikundes kapos. 

Apbedīts Lāčplēša kara ordeņa kavalieris Alfrēds Jātnieks. 

Vēsturiska atkāpe. Alfrēds Ernests Jātnieks dzimis 1898. gada 3. maijā Ceraukstes pagastā laukstrādnieka ģimenē. Taču LKOK biogrāfiskajā vārdnīcā teikts, ka viņš dzimis Cērkstē toreizējā Šlokenbekas (vēlāk Milzkalnes) pagastā. Pagastskolas izglītība. Laukstrādnieks. 

1917. gada februārī iestājies 1. Daugavgrīvas latviešu strēlnieku pulkā, piedalījies pēdējās strēlnieku kaujās pie Olaines un pēc Rīgas atstāšanas – Vidzemē. 

Latvijas armijā iestājies brīvprātīgi 1919.gada 14. jūlijā un ieskaitīts tobrīd Latgales frontē esošajā Ziemeļlatvijas partizānu pulkā. Vēlāk 5. Cēsu kājnieku pulka un 8. Daugavpils kājnieku pulka sastāvā cīnījies pret lieliniekiem un bermontiešiem. Vēl esot partizānu pulkā, paaugstināts par seržantu. 

Pavēlē par apbalvošanu ar Lāčplēša Kara ordeni teikts, ka 1919. gada 14. oktobrī pie Jumpravmuižas Jātnieks “kā pulka ložmetēju instruktors viens no pirmajiem brīvprātīgi pārcēlās pāri Daugavai un tur stiprā ienaidnieka ugunī, prasmīgi darbodamies ar vieglo ložmetēju, atsita ienaidnieku no krasta, tā dodams iespēju arī pārējiem mūsu spēkiem forsēt Daugavu”. 

1920. gada 7. jūnijā sadursmē ar lieliniekiem ievainots rokā. 

Atvaļināts 1921. gada 16. februārī. Laukstrādnieks Aizupes un Kandavas pagastā. Piešķirta jaunsaimniecība Kandavas pagasta Cikundes kroga “Lapaiņos”. Mūža pēdējos gados slimojis ar kādu nervu slimību. Miris 1936. gada 1. jūnijā Jelgavā Ģintermuižas slimnīcā. 

Avoti: Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri: Biogrāfiska vārdnīca. Red.: Atēna, I. Rīga: Jāņa sēta, 1995. 209. lpp.; Lāčplēsis, Nr. 4, 11.11.1936, 68.-69. lpp.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru