trešdiena, 2020. gada 10. jūnijs

Aizputes Misiņkalna kapos LKOK Friča Cinovska individuāls apbedījums


Atrodas Aizputes Misiņkalna kapos.

Apbedīts Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris Fricis Cinovskis.

Vēsturiska atkāpe. Fricis Cinovskis dzimis 1887. gada novembrī Aizputē. Darbojies piensaimniecībā.

Pirmā pasaules kara laikā iesaukts Krievijas armijā, dienējis 26. Sibīrijas strēlnieku pulkā. Apbalvots ar Jura krusta III un IV šķiru.

Latvijas armijā iestājies 1919. gada janvārī, Latviešu atsevišķā (Kalpaka) bataljona (vēlāk brigādes) Cēsu rotas sastāvā piedalījies Kurzemes un Rīgas atbrīvošanā no lieliniekiem.

Pavēlē par apbalvošanu ar Lāčplēša Kara ordeni teikts, ka 1919. gada 24. martā starp Kalnciema tiltu un salu Lielupē apakšvirsnieks Cinovskis “ienaidnieka ugunī pirmais forsēja upi un ar savas patšautenes uguni palīdzēja pārējiem šķērsot upi, atsist pretinieka pretuzbrukumu un pēc tam ieņemt Kalnciemu un Ložmetējkalnu”.

Piedalījies kaujās līdz Atbrīvošanās kara beigām, pēc tam palicis virsdienestā. Dienējis 8. Daugavpils un 12. Bauskas kājnieku pulkā. Sasniedzis virsleitnanta pakāpi.

1934. gada 20. februārī atvaļināts. Dzīvojis Lažas pagasta Lagzdās, nodarbojies ar zemkopību. Apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeņa V šķiru. Visu mūžu dzīvojis savā saimniecībā. Atkārtotās komunistiskās okupācijas laikā kolhoznieks. Miris 1971. gada 2. jūlijā.

Avots: Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri: Biogrāfiska vārdnīca. Red.: Atēna, I. Rīga: Jāņa sēta, 1995. 117. lpp.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru