trešdiena, 2020. gada 10. jūnijs

Aizputes Misiņkalna kapos LKOK Miķeļa Pilskalna individuāls apbedījums


Atrodas Aizputes Misiņkalna kapos.

Apbedīts Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris Miķelis Nikolajs Pilskalns.

Vēsturiska atkāpe. Miķelis Nikolajs Pilskalns dzimis 1893. gada 23. septembrī Kazdangas pagastā. Pilsētas skolas izglītība. Zemkopis.

Sākoties Pirmajam pasaules karam, 1914. gada rudenī iesaukts Krievijas armijā, dienējis 21. Sibīrijas strēlnieku pulkā. Piedalījies kaujās pie Varšavas. 1915. gada jūnijā smagi ievainots. Pēc izveseļošanās tā paša gada rudenī pārcelts uz 4. Vidzemes latviešu strēlnieku bataljonu, paaugstināts par feldfēbeli. Par nopelniem cīņās pie Smārdes un Ložmetējkalna apbalvots ar Jura krusta III un IV šķiru. Paaugstināts par apakšpraporščiku. 1917. gada augustā kaujā ievainots un evakuēts uz Pleskavu, kur vēlāk kritis vācu gūstā.

Latvijas armijā iestājies 1919. gada 12. martā Aizputē, iecelts par vada pārzini Liepājas jaunformējamos spēkos. Pēc Rīgas atbrīvošanas no lieliniekiem kopā ar latviešu atsevišķās (Baloža) brigādes 2. Cēsu bataljonu (vēlāko 2. Ventspils kājnieku pulku) nosūtīts uz Latgales fronti. 1919. gada 27. augustā pie Rūsiņu sādžas ievainots. Par nopelniem šajā kaujā paaugstināts par leitnantu. Pēc izveseļošanās turpinājis piedalīties Latgales atbrīvošanā no lieliniekiem.

Pavēlē par apbalvošanu ar Lāčplēša Kara ordeni teikts, ka 1920. gada 4. aprīlī Latgalē laikā, kad mūsu sardzes vadu Ameļinas muižā ielenca ienaidnieka bataljons, Pilskalns “vada priekšgalā devās straujā prettriecienā un, veikli manevrēdams, piespieda pretinieku ar zaudējumiem atkāpties”.

Atvaļināts 1922. gada 9. septembrī, iestājies darbā Daugavpils prefektūrā. 1927. gadā pārgājis dzelzceļa dienestā. Vēlāk pieņemts par vecāko sedlinieku 2. Ventspils kājnieku pulkā. 1930. gadā pārcēlies uz Liepāju, strādājis tramvaju elektrības centrālē.

Atkārtotās komunistiskās okupācijas laikā dzīvojis Aizputē, darbu vadītājs vietējā kūdras fabrikā. Miris 1968. gada 15. martā.

Avots: Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri: Biogrāfiska vārdnīca. Red.: Atēna, I. Rīga: Jāņa sēta, 1995. 399. lpp.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru