otrdiena, 2023. gada 30. maijs

Stradu pagastā mežā pie “Sūniņām” piemiņas zīme Jezupa Garā partizānu grupai

Atrodas Stradu pagastā mežā pie “Suniņām”. 

Sākotnēji atklāta 2001. gadā pie toreizējā Stradu pagastnama. Piemiņas zīmi – melnā granītā darinātu piemiņas plāksni – par saviem līdzekļiem uzstādījis nacionālo partizānu grupas komandiera Jezupa Garā dēls Mārtiņš Mālnieks. 

Nomainoties pagasta padomes sastāvam, tika pieņemts lēmums piemiņas zīmi pārvietot pie “Sūniņām”, kur savulaik notika kauja, kurā J. Garā vadītā grupa gāja bojā. Lai gan pārvietošana notika, neinformējot par to piemiņas zīmes uzstādītāju, tā pamatota ar apstākli, ka kādreizējais pagastnams ticis denacionalizēts un pagasta pašvaldība pārcēlusies uz jaunām telpām Vecgulbenes muižas Sarkanajā pilī, uz kurieni pārnest arī piemiņas akmeni atzīts par nepiemērotu un neatbilstošu pils arhitektūras pieminekļa statusam. 

Pēc piemiņas zīmes pārvietošanas uz “Sūniņām” tās apkārtne pēc kaimiņos dzīvojošā Aivara Indzera iniciatīvas tikusi sakopta un labiekārtota. Piemiņas vietas apkopšanu uzņēmušies netālu esošās Stāķu pamatskolas skolēni. 

Vēsturiska atkāpe. Gulbenes dzelzceļa mašīnists Jezups Garais (“Smilga”) sākotnēji bija partizānu vienībā ko vēl 1944. gada rudenī sāka veidot Pēteris Supe (sk.). Pēc Stompaku kaujas (sk.) Garais izveidoja savu grupu, kas darbojās viņam pazīstamajā Gulbenes apkārtnē. 1949. gada 23. novembrī pie Stradu pagasta “Sūniņām” grupa uzdūrās čekistu slēpnim. Kaujā seši partizāni krita, bet viens – Teodors Burķītis – tika sagūstīts. 

Jezupa Garā vārds iekalts arī Rugājos uzstādītajā piemineklī nacionālajiem partizāniem (sk.).

Avoti: Latvijas Avīze, Nr.35, 04.02.2006. 5. lpp.; mmmoto.lv/stakuskola.lv.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru