svētdiena, 2022. gada 13. novembris

Kalna pagastā nacionālo partizānu piemiņas vieta

Kalna pagastā Jēkabpils-Aknīstes autoceļa malā. 

Atklāta 2022. gada 11. novembrī. Piemiņas zīme – Masīvs balti krāsots koka krusts, kam blakus uzstādīts informatīvais stends, - veltīta nacionālajiem partizāniem, kas krita 1945. gada 13. februārī Dimantu mežā kaujā ar čekas karaspēku. 

Piemiņas vietas izveidošanu finansiāli atbalstījusi Jēkabpils novada pašvaldība. 

Vēsturiska atkāpe. 1945. gada 13. februārī PSRS Valsts drošības ministrijas karaspēks veica operāciju ar mērķi likvidēt nacionālo partizānu vienību, kas uzturējās Dimantu mežā uzbūvētajos ziemas bunkuros. Pirms operācijas čekisti sagūstīja vairāku partizānu tuviniekus un atbalstītājus, kurus izmantoja kā ķīlniekus, cerot tādējādi piespiest partizānus padoties. 

Tomēr partizāni atteicās nolikt ieročus un uzsāka kauju, kurā astoņi no viņiem – Osvalds Mežaraups, Eduards Kaminskis, Alberts Mežaraups, Voldemārs Juris Lācis, Antons Bružiks, Jānis Britāns un vēl divi nezināmi partizāni – krita. Kaujas laikā čekisti noslepkavoja arī četrus sagrābtos ķīlniekus – Martu Mežaraupi, Juri Resni, Albertu Lāci un Pēteri Biti. 

Lielinieki kaujā zaudēja desmit kritušos, tajā skaitā vienu virsnieku, kā arī vairākus ievainotos. 

Kauja ilga līdz naktij, kad izdzīvojušajiem partizāniem tumsas aizsegā izdevās izlauzties no ielenkuma. 

Kritušos partizānus un noslepkavotos ķīlniekus lielinieki aizveda uz Aknīsti un vēlāk slepus apraka pie Aknīstes kapiem. 

Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas viņu mirstīgās atliekas tika pārapbedītas Aknīstē izveidotajos Sēlijas nacionālo partizānu brāļu kapos (sk.). 

Avoti: jekabpilslaiks.lv, 11.11.2022.; Nezināmais karš: Latviešu nacionālo partizānu cīņas pret padomju okupantiem 1944-1956. Otrais papildinātais izdevums. Red.: Apine, L.; Kiršteins, A. [Rīga]: Domas spēks, [2012]. 330. lpp.

2 komentāri:

  1. informativais stends ir uzstadits par biedribas "Tēvijas Sargi " līdzekliem un ieguldot savu darbu.Jēkabpils novada pašvaldibas finansējums aizgāja tik ai krusta izgatavošanai un uzstādišanai,vietas labiekārtošanai.Uz stenda ir ari TS logo,kā projekta lidzdalibniekiem JNP un LVM.Bildes varetu tapt kad došos uz to pusi aprauszit Indana- Graveksona piemiņas vietu un sakopt tur utt.

    AtbildētDzēst