sestdiena, 2022. gada 4. jūnijs

Rīgas Lielajos kapos kara lidotāja Rolfa Zīverta individuāls apbedījums

Atrodas Rīgas Lielajos kapos. 

Apbedīts Latvijas armijas aviācijas parka kara lidotājs novērotājs virsleitnants Rolfs Zīverts, kas gāja bojā 1920. gada 29. jūlijā pie toreizējiem Stukmaņiem lidmašīnas katastrofā. Uz kapa uzstādīts tipveida betona piemineklis, ko pēc tēlnieka Jāņa Brieža meta darinājusi Oto Dambekalna darbnīca. Piemineklī atainots ērglis un lidmašīnas propellers, kura centrā iestrādāts keramikas medaljons ar fotogrāfiju.

Foto: 18.03.2021., Māris Jurciņš

Uz pieminekļa bronzas burtiem izveidots teksts: 

NOVĒR. VIRSLEIT.
ZIVERTS ROLFS
*1896.9.XI
†1920.29.VII


Foto: 24.06.2022., karaviru.kapi

Vēsturiska atkāpe. 1920. gada 29. jūlijā, veicot pārlidojumu no Spilves un Rēzekni, virsleitnanta Aleksandra Blauberga vadītā lidmašīna netālu no Pļaviņām cieta katastrofu. Pēc nogāšanās mežā eksplodēja benzīna bāka un lidmašīna kopā ar apkalpi sadega. Bojā gāja A. Blaubergs, R. Zīverts un lidotājs novērotājs virsleitnants Žanis Rulle. 

Katastrofas iemesli tā arī pilnībā netika noskaidroti. Acīmredzami A. Blaubergs nezināmu iemeslu dēļ bija mēģinājis lidmašīnu pie Stukmaņiem nosēdināt. Pirmo reizi viņam tas nav izdevies, bet atkārtotā mēģinājuma laikā lidmašīna pēkšņi zaudējusi ātrumu un nogāzusies. Bojāgājušo dienesta biedrs Rūdolfs Drillis esot gan stāstījis, ka avarējušās lidmašīnas apkalpe vienkārši vēlējusies apgādāties ar tolaik slaveno “Stukmaņu pomeranci”. 

A. Blaubergs apglabāts Trikātas Vecajos kapos (sk.), bet par Ž. Rulles apbedījuma vietu ziņu pagaidām nav. 

Avots: Brūvelis, E. Latvijas aviācijas vēsture 1919-1940. Rīga: Rīgas nami, 2012. 69. lpp.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru