piektdiena, 2022. gada 3. jūnijs

Rīgā Krišjāņa Barona ielā 99 Latvijas Kara skolas vēsturei veltītas piemiņas plāksnes

Atradās Krišjāņa Barona ielā 99 toreizējās Latvijas Kara skolas telpās. 

Latvijas Kara skolas viesistabā atradās trīs marmora piemiņas plāksnes. Pirmajā no tām bija uzskatīti Latvijas Neatkarības karā kritušie kadeti, otrajā plāksnē bija iekaltas katra karaskolas kursa kadetu pašu izraudzītās devīzes, bet trešajā bija iegravēti to kadetu vārdi, kas Kara skolu savā grupā bija beiguši kā pirmie. 

Komunistiskās okupācijas laikā piemiņas plāksnes pazuda un tika uzskatītas par iznīcinātām. Taču 2022. gadā, veicot remontu kādā senā koka ēkā Bolderājā, nejauši tika atrasta piemiņas plāksne ar kursu devīzēm. Baltā marmorā darinātā plāksne, ietīta brūnā papīrā, bija iebūvēta sienas skapī kā plaukts. 

Apstākļus, kādos plāksne nokļuvusi šajā Bolderājas namā, pagaidām nav izdevies noskaidrot, taču zināms, ka 1940. gadās tur dzīvojis Latvijas armijas leitnants Augusts Krūmiņš, kurš bija viens no pēdējā, 15. izlaiduma absolventiem, kas Kara skolu beidza jau pēc komunistiskās okupācijas 1940. gada 27. jūlijā. Tādējādi, ar lielu varbūtību, var secināt, ka tieši leitnants A. Krūmiņš ir paslēpis šo piemiņas plāksni, ļaujot tai saglabāties līdz mūsdienām. 

2022. gada 7. novembrī, Lāčplēša dienas svētku pasākumu atklāšanas ietvaros, Augusta Krūmiņa tuvinieki nodeva vēsturisko plāksni Latvijas Kara muzejam. 

Papildināts: 08.11.2022. 

Avoti: Latvijas Kara skola: Vēsturisku materiālu kopojums. Red. Hāzners, V., Sproģis, E. Linkolna: Latviešu Virsnieku Apvienība, 1979. 29. lpp.; karamuzejs.lv.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru