svētdiena, 2021. gada 14. februāris

Stāmerienas kapos LKOK Valdemāra Šķendera individuāls apbedījums

Atrodas Stāmerienas kapos. 

Apbedīts Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris Valdemārs Šķenders. 

Vēsturiska atkāpe. Valdemārs Šķenders dzimis 1890. gada 29. janvārī toreizējā Vecgulbenes pagasta “Druveniekos”. Beidzis draudzes skolu. Zemkopis. 

Sākoties Pirmajam pasaules karam, 1914. gadā iesaukts Krievijas armijā, iedalīts 116. Vologdas družīnā, tās rindās piedalījies kaujās pret vāciešiem. 1915. gadā pārcelts uz 1. Daugavgrīvas latviešu strēlnieku bataljonu. 1916. gada jūlijā pie Ķekavas ievainots. 

Latvijas armijā iestājies brīvprātīgi 1919. gada 8. jūnijā, ieskaitīts 3. Rīgas brīvprātīgo rotā, vēlāk pārcelts uz 9. Rēzeknes kājnieku pulku. Piedalījies kaujās pret bermontiešiem no Bolderājas līdz Tukumam, pēc tam cīņās pret lieliniekiem Latgalē. Paaugstināts par seržantu. 

Pavēlē par apbalvošanu ar Lāčplēša Kara ordeni teikts, ka 1920. gada 21. janvārī Latgalē kaujā pie Ismeru ciema kaprālis Šķenders, “atrazdamies rotas labajā spārnā un pamanījis, ka lieli ienaidnieka spēki sākuši apiešanas manevru, no tuvas distances atklāja uguni no ložmetēja un sacēla lielinieku rindās paniku, kā rezultātā mūsu rokās krita smagais ložmetējs, tika sagūstīts lielinieku virsnieks un 73 kareivji”. 

Atvaļināts 1920. gada 3 septembrī. Jaunsaimnieks Beļavas pagasta Naglienā, pagasta aizsargu nodaļas dalībnieks. 

Atkārtotās komunistiskās okupācijas laikā strādājis vietējā kolhozā “Vienība”. Miris 1955. gada 6. martā. 

Avots: Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri: Biogrāfiska vārdnīca. Red.: Atēna, I. Rīga: Jāņa sēta, 1995. 503. lpp.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru