pirmdiena, 2020. gada 7. decembris

Džūkstes pagastā piemiņas akmens vietā, kur 2. PK kritis latviešu leģionārs Aleksandrs Liepiņš

Atrodas Džūkstes pagastā pie Krūmiņu mājām (pagrieziens uz “Krūmiņiem”, braucot virzienā no Rīgas, aptuveni puskilometru pirms Lestenes pagrieziena pa labi no Liepājas šosejas (A9) garām bijušajām Rumbu mājām, kur atrodas piemineklis Kurzemes cietokšņa aizstāvjiem (sk.)). 

Vietā, kur 1944. gada 23. decembrī kritis 19. ieroču SS grenadieru divīzijas (latviešu Nr.2) artilērijas pulka (2. artilērijas pulka) virsnieka vietnieks Aleksandrs Liepiņš uzstādīta granīta piemiņas zīme. Rupji apstrādātajā pelēkajā laukakmenī zem Latviešu leģiona formastērpa piedurknes uzšuves–vairodziņa atveidojuma iekalts teksts: 

ŠAJĀ VIETĀ
KURZEMES CIETOKSNĪ
KRITIS PAR LATVIJU
LEĢIONĀRS-VIRSNIEKA VIETNIEKS
ALEKSANDRS
LIEPIŅŠ
* 1910. GADA 11. OKT. † 1944. GADA 23. dec.




Foto: 26.06.2021., karaviru.kapi

Vēsturiska atkāpe. Saskaņā ar bijušā 19. divīzijas artilērijas pulka leitnanta Oļģerta Menteļa stāstīto viena no pulka vienībām pirms 1944. gada Ziemsvētkiem bijusi izvietota atpūtā Krūmiņu mājās. 23. decembrī noticis masīvs sarkanās armijas aviācijas uzlidojums. Oļģerts Mentelis pēc izskriešanas no mājām, meklējot aizsegu, meties pie zemes blakus Aleksandram Liepiņam. Pats viņš uzlidojumā nav cietis, bet Liepiņam šķemba pārsitusi artēriju, un tas miris. 

Kas piemiņas akmeni uzstādījis pagaidām nav zināms, lai gan izteikts pieņēmums, kas tas bijis Liepiņa dienesta biedrs atvaļinātais virsleitnants un II šķiras Dzelzkrusta kavalieris Mentelis, kas miris 2018. gada 10. oktobrī un apglabāts Lestenes brāļu kapos (sk.). 

Būsim pateicīgi par jebkuru papildus informāciju par šo piemiņas zīmi.

Papildināts: 17.12.2020.

Avoti: Oļģerta Menteļa stāstījums Raitim Bukovskim (ap 2010. gadu); Mūžībā devies virsleitnants Oļģerts Mentelis. virsnieki.lv, 11.10.2018.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru