otrdiena, 2020. gada 11. februāris

Ikšķiles kapos LKOK Jāņa Raibeka individuāls apbedījums

Atrodas Ikšķiles kapos.

Apbedīts Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris Jānis Raibeks. Alūksnes Brāļu kapu komiteja Ulda Veldres vadībā, kas 1990. gadā uzsāka ar Alūksni saistīto LKOK atdusas vietu iezīmēšanu, uz viņa kapa uzstādījusi tipveida piemiņas plāksni. Tā veidota pēc Rīgas Brāļu kapu individuālo piemiņas plākšņu parauga, taču tās virsējā kārta gatavota no balta marmora, bet tajā iekaltais teksts iekrāsots zeltā.

Vēsturiska atkāpe. Jānis Raibeks (Raibkazs) dzimis 1897. gada 28. augustā Veclaicenes pagastā. Izglītojies Apekalna draudzes skolā.

Pirmā pasaules kara laikā 1916. gada maijā iesaukts Krievijas armijā, dienējis 6. Tukuma latviešu strēlnieku pulkā. Par nopelniem Ziemassvētku kaujās paaugstināts par jaunāko apakšvirsnieku.

Latvijas armijā iestājies brīvprātīgi 1919. gada augustā Rūjienā. Piedalījies visās 1. Liepājas kājnieku pulka kaujās.

Pavēlē par apbalvošanu ar Lāčplēša Kara ordeni teikts, ka 1920. gada 7. februārī Latgalē pie Kāšņiku sādžas, “kad ienaidnieks uzbruka rotas labajam spārnam, kritiskā stāvoklī pēc savas ierosmes [kaprālis] R. izvirzījās ar ložmetēju uz priekšu un ar labi mērķētu uguni ienaidniekus atsita, tā ievērojami sekmēdams rotas panākumus; šajā kaujā tika smagi ievainots krūtīs”.

Atvaļināts 1921. gada martā. Jaunsaimnieks Veclaicenes pagasta Smilgās.

Atkārtotās komunistiskās okupācijas laikā 1949. gadā apcietināts un notiesāts ar ieslodzījumu koncentrācijas nometnē. Atgriezies Latvijā 1956. gadā. Miris 1971. gada 15. jūnijā.

Avoti: Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri: Biogrāfiska vārdnīca. Red.: Atēna, I. Rīga: Jāņa sēta, 1995. 431.-432. lpp.; Veldre, U. Alūksnes Lāčplēšu augšāmcelšanās sākās pirms 27 gadiem. Malienas Ziņas, 04.11.2016. 14. lpp.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru