pirmdiena, 2024. gada 11. marts

Gaujienas kapos nacionālā partizāna Artūra Vīganta individuāls apbedījums

Atrodas Gaujienas kapos. 

Apbedīts nacionālais partizāns Artūra Vīgants. Kapavieta bija iezīmēta ar koka krustu bez jebkādiem uzrakstiem. Par apbedījuma pašreizējo stāvokli ziņu nav.

Artūra Vīganta meita Varīte (pa kreisi) vēsturniekam Jānim Lismanim norāda uz partizāna apbedījuma vietu Gaujienas kapos (Foto: 1994. gads, Arnis Āboltiņš).

Vēsturiska atkāpe. Artūrs Vīgants (“Vana”) sākotnēji darbojās Arsēnija Dreijlata partizānu grupā, bet pēc tam Riharda Dimdiņa (“Vanaga”) grupā, kas brīžiem darbojās atsevišķi, bet brīžiem kopā ar Dreijlata grupu. 

Dimdiņa grupas nometnei Gaujienas mežos pie tā sauktās Garās pļavas netālu no Igaunijas robežas 1947. gada 3. aprīlī uzbruka tā dēvētie istrebīķeļi. Partizāniem atkāpjoties pār pārplūdušo pļavu, Vīgants tika smagi ievainots. Lai nekristu lielinieku rokās, viņš nošāvās. 

Kritušais partizāns tika slepus apglabāts Gaujienas kapos, kur tolaik par sardzi strādājusi Artūra Vīganta māte. 

Avoti: Turčinskis, Z. Ziemeļvidzemes mežabrāļi: Latvijas nacionālo partizānu cīņas Valkas apriņķī un Alūksnes apriņķa rietumu daļā 1944.-1953, gads. Rīga: Latvijas vēstures institūta apgāds, 2011. 59., 147., 153., 171., 176-177. lpp.; Jāņa Lismaņa sniegtā informācija.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru