pirmdiena, 2023. gada 29. maijs

Jēkabpils pilsētas kapu pareizticīgo sektorā piemineklis LNK kritušajiem vecticībniekiem

Atrodas Jēkabpils pareizticīgo kapos pie Zaļās ielas. 

Piemineklis, iespējams, atklāts 1935. gadā. Tā uzstādīšanas ideja pieder Tarasam Makarovam, bet projektu izstrādājis Arkādijs Lebedevs. Piemineklis stateniska paralelograma formā darināts iesarkanā granītā.. Tajā iekalts vecticībnieku krusts, zem kura lasāms teksts krievu valodā (latviskais tulkojums – Mūžīga slava par dzimtenes atbrīvošanu kritušajiem karotājiem. Jēkabpils vecticībnieku kopiena priekšsēdētājs Fedotovs V. A.). 

Pieminekļa pakājē iepriekš bija novietota koka plāksne skārda ietvarā, kas agrāk bijusi piestiprināta pie ozolkoka krusta. Uz plāksnes rakstīts teksts krievu valodā (latviskais tulkojums – Karotājiem – vecticībniekiem kritušiem par Latvijas atbrīvošanu. Radi viņiem, kungs (гди), mūžīgu slavu). Vēlāk tā nomainīta pret balta marmora plāksni, kurā iegravēts un melnā iekrāsots tas pats teksts. 

Papildināts: 31.05.2023. 

Avoti: Lismanis, J. 1915-1920. Kauju un kritušo karavīru piemiņai: Pirmā pasaules kara un Latvijas Atbrīvošanas cīņu piemiņas vietas. Rīga: NIMS, 1999. 106. lpp.; Kušķis, G., Korsaks, P. Ceļā uz Latvijas valstisko neatkarību: Brīvības cīņu pieminekļi. Rīga: Apgāds Mantojums, 2008. 53. lpp.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru