otrdiena, 2023. gada 28. marts

Salacgrīvas kapos LKOK Alfrēda Tenisona individuāls apbedījums

Atrodas Salacgrīvas kapos. 

Apbedīts Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris Alfrēds Tenisons. 

Vēsturiska atkāpe. Alfrēds Tenisons dzimis 1891. gada 5. decembrī toreizējā Vecsalacas pagasta Utēnu mājās. Pagastskolas izglītība. Strādnieks. 

Sākoties Pirmajam pasaules karam, 1915. gada septembrī iesaukts Krievijas armijā, dienējis rezerves pulkā. 1916. gadā pārcelts uz 2. Rīgas latviešu strēlnieku bataljonu (vēlāko pulku), piedalījies visās vienības kaujās līdz 1917. gada septembrim. Par kauju nopelniem Nāves salā un Tīreļpurvā 1916. gada decembrī apbalvots ar Jura krusta II, III un IV šķiru, paaugstināts par seržantu. Trīsreiz ievainots un kontuzēts. 

Pavēlē par apbalvošanu ar Lāčplēša Kara ordeni teikts, ka 1916. gada 18. jūnijā Ikšķiles priekštilta nocietinājumos izlūkgājiena laikā strēlnieks Tenisons “tika ievainots, taču palika ierindā līdz uzdevuma izpildei”. 

1918. gadā atzīts par ierindas dienestam nederīgu un pārcelts uz saimniecisko dienestu rezerves pulkā Staraja Rusā. Pēc Krievijas pilsoņkara atgriezies Latvijā. 

Jaunsaimnieks Salacas pagastā. 

Atkārtotās komunistiskās okupācijas laikā strādājis vietējā kolhozā "Arājs", vēlāk Salacas un Ainažu padomju saimniecībās jeb tā dēvētajos sovhozos, zirgkopis. Miris 1965. gada 17. aprīlī. 

Avots: Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri: Biogrāfiska vārdnīca. Red.: Atēna, I. Rīga: Jāņa sēta, 1995. 518. lpp.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru