otrdiena, 2022. gada 26. jūlijs

Grobiņas pagasta Dubeņu kapos LKOK Matīsa Reinfelda individuāls apbedījums

Atrodas Grobiņas pagasta Dubeņu kapos. 

Apbedīts Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris Matīss Reinfelds. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas uz kapa uzstādīta melnā granītā darināta tipveida piemiņas plāksne, kurā zem Lāčplēša Kara ordeņa atveidojuma iekalts teksts: 

LATVIJAS ATBRĪVOŠANAS CĪŅU
DALĪBNIEKS,
LĀČPLĒŠA KARA ORDEŅA
KAVALIERIS
MATĪSS REINFELDS
1897. – 1977.
 

Vēsturiska atkāpe. Matīss Reinfelds dzimis 1897. gada 19. decembrī Grobiņā. Pagastskolas izglītība. 

Latvijas armijā iesaukts 1919. g. 11. februārī, 15. martā paaugstināts par kaprāli. Piedalījies visās 1. Liepājas kājnieku pulka kaujās. 

Pavēlē par apbalvošanu ar Lāčplēša Kara ordeni teikts, ka 1919. gada 18. augustā Latgalē kaujā pie Strodu sādžas Reinfelds “niknā ienaidnieka ugunī, neskatoties uz smagu ievainojumu, turpināja no patšautenes apšaudīt ienaidnieka ložmetēju un apklusināja to, sekmēdams kaujas uzdevumu izpildi”. 

Atvaļināts 1921. gada 6. martā. Zemkopis Grobiņas pagasta “Jaunzemjos”. Atkārtotās komunistiskās okupācijas laikā, 1949. gada 25. martā, izsūtīts uz PSRS teritoriju un nometināts Omskas apgabala Okoņesņikovas ciemā. Atbrīvots 1956. gada decembrī un atgriezies Latvijā. 

Viņa vārds minēts arī piemiņas plāksnē pie Līvānu Atbrīvošanas pieminekļa (sk.), kas veltīta ar Līvānu novada saistītajiem Lāčplēša kara ordeņa kavalieriem. 

Avots: Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri: Biogrāfiska vārdnīca. Red.: Atēna, I. Rīga: Jāņa sēta, 1995. 436.-437. lpp.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru