svētdiena, 2021. gada 21. marts

Rīgas Lielajos kapos LKOK Alfrēda Paleja individuāls apbedījums

Atrodas Rīgas Lielajos kapos Ģertrūdes draudzes nodalījumā. 

Apbedīts Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris Alfrēds Palejs. 

Vēsturiska atkāpe. Alfrēds Palejs dzimis 1894. gada 3. septembrī Rīgā. Beidzis pilsētas ģimnāziju. 

Pirmā pasaules kara laikā 1915. gadā iesaukts Krievijas armijā, 1916. gada maijā beidzis Pāvila karaskolu Petrogradā. Pēc tam dienējis Galīcijas frontē, no kurienes pēc paša vēlēšanās 1917. gada februārī pārcelts uz 6. Tukuma latviešu strēlnieku pulku. Piedalījies augusta kaujās pie Ikšķiles, kritis vācu gūstā. Par šīm kaujām apbalvots ar Annas ordeņa IV šķiru. 

Latvijas armijā iestājies brīvprātīgi 1918. gada 17. decembrī, Latviešu atsevišķā (Kalpaka) bataljona Neatkarības rotas sastāvā piedalījies kaujās Kurzemē. Pēc Rīgas atbrīvošanas iecelts par komandanta palīgu Borhovas (Atašienes) komandantūrā un turpinājis cīņas pret lieliniekiem. 

Pavēlē par apbalvošanu ar Lāčplēša Kara ordeni teikts, ka 1919. gada 10. aprīlī, “kad mūsu izlūki gājienā no Asariem uz Valtermuižu uzdūrās ienaidnieka nocietinājumu līnijai, [virsleitnants] Palejs brīvprātīgi uzņēmās nokļūt lielinieku aizmugurē, lai ievāktu vajadzīgās ziņas. Atgriešanās brīdī viņu piepeši no visām pusēm ielenca pretinieks, bet Palejs pret pārspēka uguni aizstāvējās tik ilgi, līdz piesteidzās pārējie izlūki, un tad kopā ar tiem izlauzās cauri aplencēju rindām. Paleja atnestās ziņas noderēja tālākajām kauju operācijām”. 

1919. gada novembrī pārcelts uz 2. Vidzemes divīzijas papildu bataljonu. 1920. gada martā piekomandēts Armijas tehniskajai pārvaldei, kur pildījis automotociklu parka adjutanta u.c. pienākumus. 

Pēc Neatkarības kara beigām dienējis par nodaļas priekšnieku Tehniskajā pārvaldē, vēlāk Bruņošanās pārvaldē. 1922. gada sept. pārcelts uz Galveno artilērijas noliktavu. Miris 1922. gada 20. novembrī. 

Avots: Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri: Biogrāfiska vārdnīca. Red.: Atēna, I. Rīga: Jāņa sēta, 1995. 386.-387. lpp.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru