otrdiena, 2021. gada 16. marts

Ikšķiles pareizticīgo kapos LKOK Pētera Stradiņa individuāls apbedījums

Atrodas Ikšķiles pareizticīgo kapos. 

Apbedīts Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris Pēteris Stradiņš. 

Vēsturiska atkāpe. Pēteris Stradiņš dzimis 1891. gada 25. septembrī Praulienas pagastā zemkopja ģimenē. Beidzis divgadīgo ministrijas skolu. 

1912. gadā iesaukts Krievu armijā, dienējis 19. Sibīrijas strēlnieku pulkā. Pēc mācību komandas beigšanas iecelts par vada komandieri. Pirmā pasaules kara laikā no 1914. līdz 1917. gada oktobrim nepārtraukti piedalījies cīņās vācu frontē. Apbalvots ar diviem Jura krustiem un medaļu. 1917. gada jūlijā paaugstināts par praporščiku. Vāciešiem ieņemot Vidzemi, kritis gūstā. 

Latvijas armijā iesaukts 1919. gada 2. jūnijā, iedalīts Rezerves bataljonā Vecgulbenē. Vēlāk pārcelts uz 4. Valmieras kājnieku pulku, piedalījies kaujās pret lieliniekiem pie Līvāniem, paaugstināts par virsleitnantu. Pēc tam nosūtīts cīņās pret bermontiešiem, iecelts par rotas komandieri. 

Pavēlē par apbalvošanu ar Lāčplēša Kara ordeni teikts, ka 1920. gada 19. janvārī Latgalē kaujā pie Piškovas sādžas Jaunlatgales rajonā Stradiņš “savas rotas priekšgalā izsita ienaidnieku no šīs nocietinātās un sīvi aizstāvētās sādžas, pēc kuras ieņemšanas mūsējiem izdevās iekarot Grēku kalna nocietinājumus”. 

Atvaļināts 1920. gada 11. oktobrī, pēc dienesta pakāpes noskaidrošanas ieskaitīts rezervē kā leitnants. Jaunsaimnieks Praulienas pagasta “Liepniekos”. 

Atkārtotās komunistiskās okupācijas laikā dzimto pusi atstājis. Mūža nogalē dzīvojis Ikšķilē, kur arī miris 1982. gada 28. augustā. 

Avoti: Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri: Biogrāfiska vārdnīca. Red.: Atēna, I. Rīga: Jāņa sēta, 1995. 489.-490. lpp.; Hartmanis, J. Ikšķile un Lāčplēša diena. Ikšķiles Vēstis, Nr. 11 (229), 2013.gada novembris, 4.lpp.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru