pirmdiena, 2020. gada 30. novembris

Ķemeru kapos LKOK Matīsa Pētersona individuāls apbedījums

Atrodas Jūrmalā Ķemeru kapos Ventspils šosejas 38,5. kilometrā. 

Apbedīts Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris Matīss Pētersons. 1997. gadā Jūrmalas pilsētas domes būvvaldes Kultūrvēsturiskā mantojuma nodaļa uz kapa uzstādījusi tipveida granīta piemiņas plāksni, kas pēc arhitektes Anitas Naudišas meta izgatavota uzņēmuma “Akmens – 1” darbnīcā Slokā. 

Vēsturiska atkāpe. Matīss Pētersons dzimis 1900. gada 13. decembrī Vecpils pagastā. Laukstrādnieks. Pagastskolas izglītība. 

Latvijas armijā iesaukts 1919. gada 16. februārī Liepājā. Neatkarības bataljona, pēc tam 1. Liepājas kājnieku pulka rindās piedalījies cīņās pret lieliniekiem un bermontiešiem, paaugstināts par dižkareivi. 

Pavēlē par apbalvošanu ar Lāčplēša Kara ordeni teikts, ka 1919. gada 5. aprīlī uz Slokas-Asaru ceļa Pētersons “ar ložmetēju devās ienaidnieka aizmugurē un ar labi mērķētu uguni piespieda lieliniekus atkāpties, radot tiem smagus zaudējumus”. Savukārt 1920. gada 11. janvārī Latgalē pie Jaunrikavas muižas “ar smago ložmetēju apšaudīja ienaidnieku no spārna un piespieda to atstāt muižu, kuru mūsējie ieņēma bez zaudējumiem”. 

Pēc Neatkarības kara paaugstināts par kaprāli, ložmetēju instruktors. 

Atvaļināts 1922. gada 20. martā. Nodarbojies ar zemkopību Smārdes pagastā. 1924. gadā iestājies dzelzceļa dienestā, pārmijnieks Ķemeru stacijā, piešķirts apbūves gabals Ķemeros. Miris 1941. gada 31. maijā. 

Avots: Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri: Biogrāfiska vārdnīca. Red.: Atēna, I. Rīga: Jāņa sēta, 1995. 396.-397. lpp.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru