trešdiena, 2020. gada 21. oktobris

Ziemeru pagastā piemiņas akmens nacionālo partizānu grupai “Jumba”

Atrodas Ziemeru pagastā akciju sabiedrības “Valsts meži” 66. kvartālā. GPS 57.535059, 27.090889 

Atklāta 2020. gada 10. jūlijā. Piemiņas akmeni darinājis tēlnieks Ainārs Zelčs. Trīsdaļīgās piemiņas zīmes kreisajā pusē esošajā granīta plāksnē zem Latvijas Nacionālo partizānu apvienības nozīmes atveidojuma iekalts teksts: 

NACIONĀLO
PARTIZĀNU
BUNKURA VIETA
 

PĒTERIS VIKS “JUMBA”
ROLANDS STEBERS “SNIĶERS”
ILMĀRS BUKĀNS “ČIKS”
ELVĪRA KANGSEPA
KRITUŠI 1950. GADA 2. MARTĀ IGAUNIJĀ
 

Bukāna vārds “Ilgmārs” piemiņas zīmē iekalts nepareizi, izlaižot “g” burtu. 

Piemiņas akmeni pēc Alūksnes novada politiski represēto kluba “Sarma” vadītājas Dzidras Mazikas iniciatīvas uzstādījusi Zemessardzes 31. bataljona veterānu apvienība. 

Vēsturiska atkāpe. 1948. gada vidū sākās nacionālo partizānu vienību sadalīšanās mazākās grupās. Tad arī viena šāda četru cilvēku grupa atdalījās no Jāņa Bitāna–Liepača vienības, kas operēja Mālupes–Bejas pagastu teritorijā, un uzsāka patstāvīgu darbību Ziemera–Jaunlaicenes–Veclaicenes pagastos. Partizānu mītnes vieta bija Igaunijas robežas tuvumā, netālu no Rīgas–Pleskavas šosejas, kādā uzkalniņā pamatīgi izbūvētā bunkurā. Grupas dalībnieki bija bruņoti ar mašīnpistolēm un pistolēm, bija arī ložmetējs. 

1950.gada 2.martā čekisti bunkuru atklāja, taču partizāni to jau pirms divām stundām bija pametuši, jo netālu dzīvojošais atbalstītājs Augusts Jansons paspēja tos brīdināt. Tomēr atkāpšanos sarežģīja svaigi uzsnigušais sniegs, kurā bija labi saskatāmas pēdas. Partizāni patvērās robežas Igaunijas pusē esošo “Napkes” māju šķūnī. Tur viņus 3. martā ielenca čekisti. Pēc ilgākas apšaudes čekistiem izdevās no laukakmeņiem mūrēto šķūni aizdedzināt. Ilgmārs Bukāns, Rolands Stebers un Elvīra Kangsepa kopā ar jaundzimušo meitiņu sadega. Pēterim Vikam izdevās izlēkt pa šķūņa logu un paslēpties mājas bēniņos, kur viņu arī atrada un nošāva. Pēc komunisti nodedzināja arī pārējās saimniecības ēkas, bet kritušo partizānu līķus nogādāja Alūksnē. 

Papildināts: 18.08.2023. 

Avoti: Nekad nav vara uzveikusi garu: Piemiņas vietas nacionālajiem partizāniem Alūksnes un Smiltenes novadā. [Gulbene]: Vītola izdevniecība, 2023. 38-41. lpp.; Alūksniešiem.lv, 12.07.2020.; represetie.lv, 19.07.2020.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru