otrdiena, 2020. gada 21. jūlijs

Kokneses Baznīcas kapos LKOK Jāņa Filipsona individuāls apbedījums


Atrodas Kokneses baznīcas kapos.

Apglabāts Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris Jānis Filipsons. Uz kapa uzstādīta melna granīta piemiņas plāksne, kurā zem LKO devīzes un paša ordeņa atveidojuma iekalts teksts:

PAR LATVIJU

LĀČPLĒŠA KARA ORDEŅA
KAVALIERIS

JĀNIS FILIPSONS
1893.16.X – 1966.15.XI

Vēsturiska atkāpe. Jānis Filipsons dzimis 1893. gada 16. oktobrī Kokneses pagastā. Zemkopis.

Sākoties Pirmajam pasaules karam, 1915. gada rudenī iesaukts Krievijas armijā, dienējis 4. Vidzemes latviešu strēlnieku bataljonā (vēlāk pulkā). Piedalījies visās tā kaujās, apbalvots ar Jura krusta IV šķiru, paaugstināts par vecāko apakšvirsnieku.

Latvijas armijā iesaukts 1919. gada 14. jūnijā Pļaviņās, Kurzemes artilērijas pulka sastāvā piedalījies kaujās ar bermontiešiem Zemgalē un Kurzemē, kā arī Latgales atbrīvošanā no lieliniekiem, paaugstināts par virsseržantu.

Pavēlē par apbalvošanu ar Lāčplēša Kara ordeni teikts, ka 1919. gada 22. novembrī Smārdes kroga rajonā “laikā, kad mūsu lielgabals iekļuva piepešā ložmetēju ugunī, F. ātri uzstādīja ieroci, sāka apšaudi un izkliedēja pretinieku, kā rezultātā mūsējie ieguva vāciešu ložmetēju”.

Atvaļināts 1921. gada 28. janvārī. Jaunsaimnieks Kokneses pagasta “Ordeņos”. Atkārtotās komunistiskās okupācijas laikā dzīvojis turpat un strādājis vietējā kolhozā.

Avots: Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri: Biogrāfiska vārdnīca. Red.: Atēna, I. Rīga: Jāņa sēta, 1995. 153. lpp.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru