trešdiena, 2020. gada 1. janvāris

Salgales pagastā pie Vareļiem piemineklis LNK kritušajiem Kara skolas kadetiem

Atrodas Salgales pagastā Jelgavas–Iecavas ceļa malā pie bijušajām Vareļu mājām. GPS 56.759815, 23.932246

Līdzekļu vākšana pieminekļa celtniecībai tika uzsākta vēl 1928. gadā, bet 1930. gadā ar pašu Kara skolas kadetu spēkiem tika izveidots mākslīgais zemes uzbērums, uz kura bija iecerēts pieminekli uzstādīt. Tomēr nākamajā gadā darbi apsīka un aktīvi atsākās tikai 1934. gadā. Piemineklis atklāts 1935. gada 20. maijā, atzīmējot Latvijas Kara skolas pirmā izlaiduma 15. gadadienu. Piramīdveida piemineklis, kas apšūts ar šūnakmens plāksnēm, veidots pēc Neatkarības kara dalībnieka mākslinieka Jāņa Borkovska (vēlāk Zemgala) meta. Tā priekšpusē piestiprināta smilšakmens plāksne, kurā iegravēts teksts:

PAR LATVIJAS NEATKARĪBU
1919. G. KRITUŠIE KADETI:

PALMS, OTTO                                  IRBE, JŪLIJS
PALMS, PAULS                                RUTKIS, JĀNIS
DĒLIŅŠ, JĀNIS                                BOMS, OLĢERTS
PELŠE, PĒTERIS                            KOLIŅŠ, EVALDS
ERDMANS, ANSIS                          LĀCIS, NIKOLAJS
SKALDE, GUSTAVS                        BEĻINKA, GUSTAVS
SKUDRULS, VERNERS                  DZELZKALNS, ROBERTS

Foto: Latvijas Kara skola, 21
Oriģinālā plāksne ar kritušo kadetu vārdiem, kas, pieminekli saspridzinot, sabojāta.

Savukārt aizmugurē smilšakmens plāksne, kurā iegravēts ovālā līnijā ieskauts teksts:

KARA SKOLA

Foto: 12.06.2022., Māris Jurciņš

Pieminekļa ziemeļu pusē cilnis, kurā atveidota Kara skolas pirmā krūšu nozīme, bet dienvidu pusē – cilnis ar vēlāk ieviesto Kara skolas krūšu nozīmi.


Foto: 12.06.2022., Māris Jurciņš

Piemineklis celts uz trīs metrus augsta mākslīga zemes uzbēruma un priekšpusē pie tā ved uzejas kāpnes ar 20 pakāpieniem.

Foto: 12.06.2022., Māris Jurciņš

Pieminekļa pakājē uzstādīti četri masīvi šūnakmens soli.

Atkārtotās komunistiskās okupācijas laikā piemineklis uzspridzināts. Par pieminekļa iznīcināšanas laiku un apstākļiem īstas skaidrības nav. Saskaņā ar vienu no versijām, tas gājis bojā jau 1944. gadā, kad to sašāvis padomju tanks, kura apkalpe pieminekli noturējusi par dzotu. Saskaņā ar otru versiju tas uzspridzināts tā paša gada rudenī, izmantojot atmīnēšanas laikā apkārtnes laukos savāktās mīnas. Kā pieminekļa iznīcināšanas laiks minēts arī 1951. gads. Visbeidzot, pastāv arī versija, ka piecdesmito gadu vidū to saspridzinājuši Lielupes ledus spridzinātāji.

Lismanis par ticamāko uzskata otro versiju, kurai pieslejas arī vēsturnieks Andris Tomašūns. Viņam par to savulaik stāstījis Latvijas Universitātes vēstures pasniedzējs Igors Greitjānis, kuru pašu 1944. gada rudenī komunistiskās okupācijas varasiestādes kā puiku mobilizējušas atmīnētājos. Zēnu savāktās mīnas esot saliktas apkārt piemineklim un pēc tam uzspridzinātas. Par to stāsta arī citi vietējie iedzīvotāji, kuru liecības vācis pieminekļa atjaunošanas iniciators Laimonis Zalcmanis. Savukārt Ozolnieku novada muzeja krājuma glabātājs Aigars Stillers min pat konkrētu pieminekļa iznīcināšanas datumu – 1944. gada 17. septembri. Zalcmanis viņam stāstījis, ka “spridzekļu bija daudz. Aiz pieminekļa bija ierakums, kurā salika aptuveni 50 ha platībā savāktos lādiņus. Uguni pielaida padomju sapieri, saucot: “Jāuzrauj gausā tas fašistu bunkurs!” Viņi uz pieminekļa bija pamanījuši ugunskrusta zīmi, kuru noturēja par fašisma simbolu. Sprādziens bija ļoti spēcīgs.”

Saspridzinātā pieminekļa fragmenti netika aizvākti un visu komunistiskās okupācijas laiku palika mētājoties ap zemes uzbērumu, uz kura savulaik piemineklis bija atradies.

Sākoties Atmodai, piemineklis atjaunots. Tā betona pamatus ielēja jau 1989. gadā, bet būvniecības darbi turpinājās līdz nākamā gada vasarai. Taču atjaunotā pieminekļa svinīgā atklāšana notika 1990. gada 17. novembrī.

Pieminekļa atjaunošanas projektu pēc toreizējās kopsaimniecības (kolhoza) “Draudzība” pasūtījuma izstrādājis arhitekts Gunārs Heimanis, bet dienvidu puses cilni ar kara skolas krūšu nozīmi darinājusi tēlniece Rasma Kalniņa–Grīnberga. Būvdarbus vadīja jau pieminētais pieminekļa atjaunošanas iniciators un zemes ierīkotājs Laimonis Zalcmanis. Atjaunošanas darbos piedalījies arī inženieris Edmunds Krūms.

Atšķirībā no oriģinālā pieminekļa, atjaunotajā monumentā izmantotas Sāmsalas (Sāremas) dolomīta plāksnes, lai gan tajā iestrādātas arī atsevišķas oriģinālās detaļas (plāksne ar iegravēto uzrakstu “KARA SKOLA” un ziemeļu puses cilnis). Saspridzinātās plāksnes fragmenti ar kritušo kadetu vārtiem novietoti uz paaugstinājuma atjaunotā pieminekļa pakājē blakus uzejas kāpnēm. . No jauna izgatavotā plāksne, kas iestrādāta piemineklī, pēc formas nedaudz atšķiras no oriģināla.

Foto: 12.06.2022., Māris Jurciņš

Būvniecības laikā piemineklis naktīs ticis apsargāts, bažījoties, ka PSRS okupācijas karaspēks to atkal var uzspridzināt.

2013. gada rudenī piemineklis atkārtoti restaurēts par Ozolnieku novada pašvaldības un Kultūrkapitāla fonda līdzekļiem. Darbus veicis restaurators Ivo Graudums saskaņā ar Edgara Purviņa izstrādāto pieminekļa restaurācijas darbu metodiku. Restaurācijas laikā veikta pieminekļa virsmas un solu vispārēja attīrīšana, bojāto šuvju atjaunošana, kodolmūra remonts, bojāto apšuvuma plākšņu nomaiņa un aizsargapstrāde.

No 2010. gada 16. oktobra piemineklis iekļauts valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā kā valsts nozīmes vēsturiska notikuma vieta (pieminekļa aizsardzības uzskaites numurs 8731).


Vēsturiska atkāpe. Pēc Cēsu kaujām, 1919. gada jūlijā dibinoties vienotai Latvijas armijai, tās vadība ķērās pie virsnieku kadru papildināšanas un izlēma dibināt divas karaskolas – Kājnieku kara skolu un Artilērijas kara skolu. Kadetu pieteikšanās tika izsludināta, sākot ar 13. septembri, bet mācības bija paredzēts sākt 7. oktobrī. Taču šo ieceri pārtrauca Bermonta armijas uzbrukums Rīgai. Jau 9. oktobrī Kara skola saņēma pavēli izveidot no kadetiem divas kaujas rotas un iesaistīties pilsētas aizsardzībā. Kara skolas kadeti līdz Pārdaugavas atbrīvošanai 11. novembrī cīņas aizvadīja, atrodoties Daugavmalas aizsardzības pozīcijās. Pēc Pārdaugavas atbrīvošanas Kara skolas vienības, kas bija uzsākušas bermontiešu vajāšanu pa Jelgavas šoseju, saņēma pavēli atgriezties savā novietnē Rīgā.

Taču, bermontiešiem ieņemot aizstāvēšanās pozīcijas Lielupes–Iecavas līnijā, armijas vadība izlēma kadetus atkal iesaistīt aktīvajā karadarbībā, un 16. novembrī Kara skola saņēma pavēli stāties Vidzemes divīzijas komandiera rīcībā.

Kara skolas personālsastāvs uz to brīdi bija pieaudzis līdz 265 kadetiem un 11 virsniekiem. Šie spēki, sadalīti divās rotās un ložmetēju komandā, 16. novembra vakarā izgāja uz fronti.

Kara skola no Vidzemes divīzijas saņēma pavēli forsēt Lielupi pa kreisi no Jelgavas šosejas un doties Kroņvircavas–Lielvircavas virzienā, bet pēc tam kopā ar 4. Valmieras kājnieku pulku nogriezt bermontiešu atkāpšanos no Jelgavas pa Šauļu dzelzceļa līniju.

Uzdevuma izpildi Kara skola sāka ar izlūkošanu Vareļu un Katrīnas muižas virzienā, kas bija uzticēta 1. rotas II vadam virsleitnanta Reinholda Veckalniņa vadībā. 17. novembra vakarā kadetiem izdevās ieņemt Vareļus. Veckalniņa vienības kreisajā flangā darbojās 2. rotas I vads kadeta seržanta Lukstiņa vadībā, kas ieņēma Garozas muižu. Lukstiņa vienība arī mēģināja forsēt Lielupi, taču pretinieka spēcīgās pretdarbības dēļ bija spiesta atiet atkal labajā krastā. Tādējādi Veckalniņa vienība palika izvirzīta tālu uz priekšu, kamēr pārējās kara skolas vienības joprojām atradās Lielupes labajā krastā.

18. novembrī, kad Latvijas armijas vadība bija iecerējusi atbrīvot Jelgavu, bermontieši visā frontē uzsāka pretuzbrukumu, piespiežot kadetus atstāt Vareļus un atiet uz Garozas muižu. Atkāpšanās laikā izcēlās panika, un liela daļa kadetu izklīda. Kārtību izdevās atjaunot tikai pozīcijās pie Stelpēm netālu no Garozas kroga. Šīs pozīcijas kadeti noturēja lūdz pusnaktij, bet pēc tam atkāpās uz Dāvjiem, kurus aizstāvēja 5. Cēsu kājnieku pulka vienības.

Vareļu kaujā Kara skolas Veckalniņa vienība, kurā bija 58 vīri, zaudēja 12 kritušus kadetus, septiņi tika ievainoti un evakuēti, bet vēl seši, neskatoties uz ievainojumiem, palika ierindā.

Pēc Jelgavas ieņemšanas 21. novembrī Kara skolai bija jāuzņemas garnizona dienests atbrīvotajā pilsētā, bet 30. novembrī Kara skola atgriezās Rīgā, lai kadeti beidzot varētu ķerties pie mācībām. Tās tika uzsāktas jau 1. decembrī, kas turpmāk kļuva par oficiālo Kara skolas dibināšanas dienu.

Kopumā Kara skola cīņās ar bermontiešiem zaudēja 14 kritušos. Līdz ar tiem 12 kadetiem, kas krita pie Vareļiem, vēl divi kadeti krita jau aizstāvēšanās pozīcijās Daugavmalā. Jāpiezīmē, ka par kritušiem tiek skaitīti arī tie kadeti, kas mira vēlāk no kaujā gūtajiem ievainojumiem, kā arī tie, kurus bermontieši nošāva pēc saņemšanas gūstā.

Pauls Palms no ievainojumiem, kurus guva 18. novembrī pie Vareļu mājām, 30.novembrī mira Jelgavas slimnīcā. Viņš kopā ar 18. novembrī kritušo brālēnu Otto Palmu apbedīts Pededzes pagasta Kalnapededzē Akmeņdruvu māju kapos (sk.).

Vareļu kaujas laikā gūstā krita Oļģerts Boms, Pēteris Pelše, Ansis Erdmanis, Evalds Koliņš (Kalniņš) un Gustavs Skalde. Erdmanis un Koliņš tika nošauti uz vietas, Bomu un Pelši nogādāja Klaipēdā, kur viņi, domājams, miruši, bet Skaldi bermontieši bēgot atstājuši Jelgavā, un vēlāk (12. decembrī) viņš nomiris Latgales divīzijas lazaretē un apbedīts Liepājas Līvas kapos (sk.).

Gustavs Beļinka tika ievainots Rīgā Daugavmalā 9. novembrī un 11. novembrī mira Kara slimnīcā, apglabāts Talsu Vecajos pilsētas kapos (sk.).

Savukārt Dēliņš Jānis tika smagi ievainots 22. oktobrī, atrodoties novērošanas postenī Daugavmalā, un 27. oktobrī mira pilsētas slimnīcā, apglabāts Rīgas brāļu kapos.

18. novembrī pie Vareļiem kritušais Jānis Rutkis apglabāts Bērzaunes pagasta Grostonas pareizticīgo kapos (sk.).

Starp 14 kritušajiem kadetiem, kuru vārdi iemūžināti piemineklī pie Vareļiem, nav minēts kadets Aleksandrs Akmentiņš, kurš 1919. gada 8. oktobrī kritis bermontiešu gūstā un noslepkavots. Viņa vārds iekalts piemiņas plāksnē Latvijas Atbrīvošanās karā kritušajiem Valmieras ģimnāzijas audzēkņiem (sk.).

Vēlāk četri no Vareļu kaujā kritušajiem – Otto un Pauls Palmi, Gunārs Skalde un Roberts Dzelzkalns – tika apbalvoti ar Lāčplēša Kara ordeni.

Papildināts: 08.07.2023.

Avoti: Lismanis, J. 1915-1920. Kauju un kritušo karavīru piemiņai: Pirmā pasaules kara un Latvijas Atbrīvošanas cīņu piemiņas vietas. Rīga: NIMS, 1999. 131.-132. lpp.; Lismanis II; Stillers, A. Vareļu pieminekli sargāja dienu un nakti. Ozolnieku Avīze, Nr. Nr. 6 (208), 14.06.2014. 6. lpp.; Kadets, Nr. 12, 1934. gada decembris, 51. lpp.; Jelgavas Ziņotājs, Nr. 183, 21.11.1989.; Latvijas Brīvības cīņas 1918-1920: Enciklopēdija. Red: Pētersone, I. Rīga: Preses nams, 1999. 283. lpp.; Latvijas Kara Skola: Vēsturisku materiālu sakopojums, Red. Hāzners V., Sproģis, E. Lincoln: Latviešu Virsnieku Apvienība, 1979. 15.-23. lpp.; ozolnieki.lv.; Informācijas sistēma "Mantojums".

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru