svētdiena, 2019. gada 29. decembris

Jēkabpils pilsētas kapos LKOK Vilhelma Līcīša individuāls apbedījums


Atrodas Jēkabpils pilsētas kapos Kapu ielā 2.

Apbedīts Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris Vilhelms Līcītis.

Vēsturiska atkāpe. Vilhelms Līcītis dzimis 1899. gada 27. decembrī Jēkabpilī. Zemkopis. Beidzis pilsētas skolu.

Latvijas armijā iesaukts 1919. gada 20. jūnijā pēc Jēkabpils atbrīvošanas no lieliniekiem; īsi pēc tam piedalījies kaujā pie Dignājas, par nopelniem šajā cīņā paaugstināts par dižkareivi. 4. Valmieras kājnieku pulka sastāvā cīnījies pret bermontiešiem un lieliniekiem līdz pat Atbrīvošanās kara beigām. Paaugstināts līdz virsseržanta pakāpei.

Pavēlē par apbalvošanu ar Lāčplēša Kara ordeni teikts, ka 1919. gada 19. oktobrī kaujā pie Jaunjelgavas tilta, “kad vācieši ar lielu pārsvaru uzbruka mūsu daļām, [kaprālis] L., ievainots plecā, palika savā vietā un turpināja vada komandēšanu vēl 3 dienas, līdz pretinieka uzbrukums bija atsists un mūsu stāvoklis nodrošināts”.

Pēc Atbrīvošanās kara pārcelts uz 3. robežsargu pulku, atvaļināts 1922. gada 15. janvārī. Atgriezies tēva mājās Jēkabpils Zēberģī (Ziebergos). Zemkopis. 1932. gada 18. septembrī Līcīti paša mājās noslepkavojis laupītājs – bijušais Zēberģu laukstrādnieks.

Avoti: Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri: Biogrāfiska vārdnīca. Red.: Atēna, I. Rīga: Jāņa sēta, 1995. 165. lpp.; Jēkabpils Vēstnesis, Nr. 38, 22.09.1932.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru