piektdiena, 2019. gada 9. augusts

Ērģemes kapos LKOK Miķeļa Jansona individuāls apbedījums

Atrodas Ērģemes kapos.

Apbedīts Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris Miķelis Jansons. Īstenojot Valkas novadā apglabāto LKOK atdusas vietu iezīmēšanu, 2014. gada 11. novembrī arī uz Jansona kapa atklāta piemiņas plāksne. To pēc paša meta gatavojis akmeņkalis Artis Kerliņš Cēsīs, bet tās uzstādīšanu finansējusi Valkas novada pašvaldība.

Vēsturiska atkāpe. Miķelis Jansons dzimis 1897. gada 4. februārī Naukšēnu pagastā. Pamatskolas izglītība. Zemkopis Omuļu pagastā.

Krievijas armijā iesaukts 1916. gada maijā un dienējis līdz 1918. gada februārim.

Latvijas armijā iesaukts 1919. gada 28. februārī, un 1. (4.) Valmieras kājnieku pulka sastāvā kaprāļa pakāpē piedalījies kaujās pret lieliniekiem un bermontiešiem.

Pavēlē par apbalvošanu ar Lāčplēša Kara ordeni teikts, ka 1919. gada 12. novembrī pie Jumpravmuižas “ārkārtīgi grūtos apstākļos J. viens no pirmajiem forsēja Daugavu, tās krastā atsita vāciešu pretuzbrukumu, tā dodams iespēju mūsu galvenajiem spēkiem bez zaudējumiem šķērsot upi un doties tālākā uzbrukumā”.

Pēc atvaļināšanas zemkopis Omuļu pagasta “Kalējos”. Turpat dzīvojis arī pēc Otrā pasaules kara, kolhoznieks. Miris 1957. gada 19. oktobrī Valmierā.

Avoti: Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri: Biogrāfiska vārdnīca. Red.: Atēna, I. Rīga: Jāņa sēta, 1995. 208. lpp.; Valka.lv, 05.11.2014.; Valkas novadpētniecības muzeja galvenā krājuma glabātājas Aijas Priedītes sniegtā informācija.