otrdiena, 2024. gada 14. maijs

Bērzaunes pagasta Grostonas kapos LKOK Jāņa Baumaņa individuāls apbedījums

Atrodas Bērzaunes pagasta Grostonas kapos. 

Apbedīts Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris Jānis Baumanis. 

Vēsturiska atkāpe. Jānis Baumanis dzimis 1888. gada 14. februārī Mārcienas pagastā. Strādnieks. 

1909. gadā iesaukts Krievijas armijā, dienējis 12. Sibīrijas strēlnieku pulkā Vladivostokā. 

Atvaļināts, 1914. gadā, sākoties Pirmajam pasaules karam, iesaukts atkārtoti un iedalīts 87. Neištates kājnieku pulkā, kura sastāvā piedalījies kaujās Polijā. Apbalvots ar Jura krusta IV šķiru. 1914. gada 9. novembrī pie Lodzas kritis vācu gūstā. 

Latvijas armijā iesaukts 1919. gada 15. jūnijā Pļaviņās, 4. Valmieras pulka sastāvā piedalījies cīņās pret bermontiešiem un lieliniekiem, paaugstināts par dižkareivi. 

Pavēlē par apbalvošanu ar Lāčplēša Kara ordeni teikts, ka 1919. gada 20. novembrī, kad ienaidnieks pie Staļģenes muižas sāka uzbrukumu pāri Lielupei, kareivis Baumanis “uzstādīja ložmetēju un atklāja pa bermontiešiem iznīcinošu uguni, kā rezultātā pretinieks panikā atkāpās, pamezdams uz tilta daudzus kritušos un ievainotos. Tas deva mūsējiem iespēju sakārtoties un pāriet pretuzbrukumā”. 

Atvaļināts 1920. gada 30. septembrī. Jaunsaimnieks Mārcienas pagasta “Jaunārēs”. Atkārtotās komunistiskās okupācijas laikā dzīvojis turpat, laukstrādnieks vietējā kolhozā. Miris 1979. gada 27. aprīlī. 

Avots: Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri: Biogrāfiska vārdnīca. Red.: Atēna, I. Rīga: Jāņa sēta, 1995. 62.-63. lpp.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru