sestdiena, 2022. gada 9. aprīlis

Koknesē piemiņas stēla ar novadu saistītajiem LKOK

Atrodas Koknesē Blaumaņa ielā 1 pie luterāņu baznīcas. 

Uzstādīta 2021. gada oktobra beigās, un sākotnēji bija paredzēts to atklāt 11. novembrī. Taču Covid-19 pandēmijas dēļ to nācās atlikt, un oficiālā stēlas atklāšana notika nākamā gada 7.aprīlī. 

Granīta piemiņas stēla tapusi Latvijas valsts simtgadei veltītā projekta “Atceries Lāčplēšus” ietvaros ar bijušā Kokneses novada pašvaldības finansiālo atbalstu. Projekta iniciators bija Jaunsardzes un informācijas centrs. Tipveida stēlu pēc mākslinieka Jāņa Strupuļa meta darinājis un uzstādījis vietējais akmeņkalis Modris Stiliņš. 

Stēlā zem Lāčplēša Kara ordeņa atveidojuma iekalts teksts ar 14 LKOK vārdiem, kuru dzīves gaitas saistītas ar tiem pagastiem, kas ietilpa bijušajā Kokneses novadā – seržants Jānis Bergs, kaprālis Kārlis Bulle (Bullis), Francijas armijas leitnants Firhtegots Konrāds Augusts Dekerts, seržants Jānis Filipsons, kareivis Aleksandrs Kasparsons, kaprālis Ernests Kārkliņš, seržants Vilis Krasts, kareivis Paulis Liģeris, virsleitnants Jānis Preiss, virsleitnants Kārlis Frīdrihs Riters, leitnants Oto Ševics, dižkareivis Andrejs Ūbergs, kareivis Pēteris Ūbergs un kaprālis Žanis Zalviņš.

Avoti: LETA, 05.11.2021.; aizkraukle.lv, 01.04.2022.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru