sestdiena, 2021. gada 6. februāris

Skultes kapos LKOK Jāņa Damnieka individuāls apbedījums

Atrodas Skultes kapos. 

Apbedīts Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris Jānis Damnieks. Uz kapa 2015. gada 22. jūnijā uzstādīta melnā granītā darināta tipveida piemiņas plāksne, kurā zem Lāčplēša Kara ordeņa atveidojuma iekalts teksts: 

LĀČPLĒŠA KARA ORDEŅA KAVALIERIS
JĀNIS ŽANIS
DAMNIEKS
1893.08.21. – 1963.09.13.
 

Veicot LKOK atdusas vietu iezīmēšanu bijušā Limbažu rajona teritorijā, piemiņas plāksni uzstādījusi biedrības “Daugavas Vanagi Latvijā” Limbažu nodaļa sadarbībā ar Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” Limbažu nodaļu. Plāksnes uzstādīšana finansēta no valsts budžeta. 

Vēsturiska atkāpe. Jānis Žanis Damnieks dzimis 1893. gada 21. augustā Skultes pagastā. Jūrnieks. 

Pirmā pasaules kara laikā dienējis 2. Rīgas latviešu strēlnieku pulkā, apbalvots ar Jura krusta IV šķiru. 

Latvijas armijā iesaukts 1919. gada 4. oktobrī. 9. Rēzeknes kājnieku pulka sastāvā piedalījies cīņās pret bermontiešiem un lieliniekiem. 

Pavēlē par apbalvošanu ar Lāčplēša Kara ordeni teikts, ka 1919. gada 8. novembrī Jūrmalā uz Bulduru tilta kareivis Damnieks “atņēma pretiniekam smago ložmetēju un no tā apšaudīja bermontiešus, tā sekmējot mūsējo uzvaru tās dienas kaujā”. 

Atvaļināts 1921. gada 31. janvārī. Zemkopis Skultes pagasta “Vilklāvos”, vēlāk dzirnavnieks Teterlāču dzirnavās. 

Atkārtotās komunistiskās okupācijas laikā strādājis zvejnieku kolhozā “Zvejnieks”. 

Avoti: Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri: Biogrāfiska vārdnīca. Red.: Atēna, I. Rīga: Jāņa sēta, 1995. 124. lpp.; nacionalaapvieniba.lv; aloja.lv, 15.08.2017.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru