trešdiena, 2020. gada 23. septembris

Rīgas Lielajos kapos LNK kritušā LKOK Arvīda Kalniņa individuāls apbedījums

Atrodas Rīgas Lielajos kapos Miera ielā. 

Ģimenes kapos apbedīts 1919. gada 9. oktobrī uz Jelgavas šosejas kritušais 5. Cēsu kājnieku pulka kapteinis un Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris Arvīds Kalniņš. Uz kapa uzstādīts 2,8 metrus augsts granīta obelisks, kura cokolā zem LKO attēlojuma iekalts teksts: 

LĀČPLĒŠA ORDEŅA KAVALIERIS
KAP. ARVEDS KALNIŅŠ
DZ. 1. OKT. 1894
KRITIS 8. OKT. 1919
 

TIK TRŪDIEM PIEDER ATDUSA,
GARS DZĪVO MĪĻO PIEMIŅĀ
 

Vēsturiska atkāpe: Arvīds (Arveds) Kalniņš dzimis 1894. gada 1. oktobrī Rīgā. Izglītojies reālskolā. Sākoties Pirmajam pasaules karam, iesaukts Krievijas armijā. 1916. gada sākumā beidzis Pāvila karaskolas saīsināto kursu. Dienējis 8. Maskavas grenadieru pulkā, pēc tam nāves bataljonā un Bulaka-Balahoviča vienībā. Apbalvots ar Annas ordeņa III un IV šķiru, Staņislava ordeņa III šķiru un Jura ordeņa IV šķīru, kā arī ar zelta ieročiem. Paaugstināts līdz kapteiņa pakāpei, divreiz kontuzēts. 

Latvijas armijā iestājies brīvprātīgi 1919. gada 16. aprīlī un 2. (5.) Cēsu kājnieku pulka sastāvā piedalījies Cēsu kaujās. Vēlāk piedalījies Rīgas aizstāvēšanas cīņās pret bermontiešiem. 

Pavēlē par apbalvošanu ar Lāčplēša Kara ordeni teikts, ka 1919. gada 6. jūnijā pie Cēsīm, komandēdams bataljonu, Kalniņš “zem spēcīgas ienaidnieka uguns atsita vairākkārtīgus vācu uzbrukumus un noturēja pozīcijas līdz atkāpšanās pavēles saņemšanai. Kaujā ar vāciešiem Jaunraunas rajonā 22. jūnijā sakāva ienaidnieka pārspēku un ar kauju sekoja tam līdz Juglai”. 

Kritis 1919. gada 9. oktobra naktī uz Rīgas-Jelgavas šosejas, ienaidnieka granātas ķerts.

Avoti: Lismanis, J. 1915-1920. Kauju un kritušo karavīru piemiņai: Pirmā pasaules kara un Latvijas Atbrīvošanas cīņu piemiņas vietas. Rīga: NIMS, 1999. 251. lpp.; Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri: Biogrāfiska vārdnīca. Red.: Atēna, I. Rīga: Jāņa sēta, 1995. 224. lpp.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru