piektdiena, 2019. gada 15. novembris

Trikātas Vecajos kapos LKOK Arvīda Zicmaņa individuāls apbedījums

Atrodas Trikātas Vecajos kapos.

Apbedīts Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris Arvīds Zicmanis. Uz kapa ir piemiņas zīme.

Vēsturiska atkāpe. Arvīds Zicmanis (LKOK biogrāfiskajā vārdnīcā, domājams, kļūdaini – Zihmanis) dzimis 1895. gada 27. oktobrī toreizējā Jaunvāles pag. Beidzis sešas klases Pēterburgas komercskolā.

Sākoties Pirmajam pasaules karam 1914. gada oktobrī iesaukts Krievijas armijā, dienējis rezerves daļās un intendantūrā. 1916. gada augustā nosūtīts uz Pleskavas praporščiku skolu, ko beidzis to 1917. gada janvārī. No maija dienējis Rezerves latviešu strēlnieku pulkā, no jūlija – 5. Zemgales latviešu strēlnieku pulkā. Piedalījies visās pulka kaujās līdz 1917. gada decembrim, kad dienestu atstājis.

Latvijas armijā iestājies brīvprātīgi 1918. gada 18. decembrī, ieskaitīts Latviešu Atsevišķajā (Studentu) rotā, piedalījies kaujās Kurzemē un Rīgas atbrīvošanā, 1919. gada 27. jūnijā pārcelts uz Kurzemes divīzijas papildinājumu bataljona 1. ložmetēju mācību rotas, kuras sastāvā piedalījies cīņās pret bermontiešiem un 1919. gada 7. novembrī pie Jaunjelgavas ievainots.

Pavēlē par apbalvošanu ar Lāčplēša Kara ordeni teikts, ka 1919. gada 22. martā Kalnciema rajonā kaujā pie Bataru mājām, “kad ienaidnieka piepeša uzbrukuma dēļ [leitnanta] Z. vads tika no 3 pusēm ielenkts, Z., neskatoties uz spēcīgo ložmetēja un šauteņu uguni, iznesa uz priekšu smago ložmetēju, atklāja uguni, sacēla ienaidnieka rindās apjukumu un piespieda to atkāpties”.

Atvaļināts 1920. gada 1. jūlijā. Lauksaimnieks Jaunvāles pagasta Židavu mājās. Miris 1943. gada 14. maijā.

Avots: Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri: Biogrāfiska vārdnīca. Red.: Atēna, I. Rīga: Jāņa sēta, 1995. 585. lpp.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru