otrdiena, 2019. gada 3. septembris

Valkas Meža kapos 1941. gada jūlijā kritušā leitnanta Ādolfa Maršaua individuāls apbedījums


Atrodas Meža kapos blakus Latvijas Atbrīvošanās karā kritušo karavīru brāļu kapiem (sk.).

Apbedīts 1941. gada 6. jūlijā apšaudē ar atejošajiem lieliniekiem kritušais leitnants Ādolfs Maršaus. Viņam blakus apbedīts Aleksandrs Priede, kuru lielinieki nošāva tajā pašā dienā par sarkanbaltsarkanā karoga uzvilkšanu Valkas ugunsdzēsēju depo tornī.

Uz abiem kapiem uzstādīti balti koka krusti, bet pie Maršaua kapu kopas ir arī granīta piemiņas plāksne, kurā iekalts teksts:

LEITNANTS
ĀDOLFS
MARŠAUS
1907. 27. III – 1941. – VII



Foto: 02.09.2019., Aija Priedīte

Piemiņas plāksne pie abu kapiem bijusi uzstādīta jau nacistiskās okupācijas laikā, taču, atsākoties komunistiskajai okupācijai, tā iznīcināta, bet apbedījumi nolīdzināti. pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas apbedījuma vietu sakopuši Maršaua tuvinieki.

Maršauam uzstādīts piemiņas akmens arī pie kādreizējā Valkas tautas (tagad kultūras) nama (sk.). Savukārt Priedes vārds iekalts arī kapakmenī, kas uzstādīts viņa dzimtas kapos.

1. vēsturiska atkāpe. Ādolfs Maršaus dzimis 1907. gada 27. martā toreizējā Abrenes apriņķa Bērzpils pagastā. Mācījies Rīgas valsts tehnikumā.

No 1928. gada 1. oktobra līdz 1929. gada 1. jūnijam pildījis obligāto karadienestu Sapieru pulkā, beidzot instruktoru rotas apmācības un iegūstot spridzinātāja specialitāti. Palicis virsdienestā un iecelts par Sapieru pulka 3. rotas grupas komandieri. 1930. gada 8. martā beidzis virsdienesta instruktoru kursus. 1931. gadā ieguvis sevišķi laba šāvēja nosaukumu un tiesības nēsāt akselbanti. 1932. gada 30. maijā izturējis pārbaudījumus vispārizglītojošos priekšmetos virsnieku vietnieku kursu programmas apmērā un tā paša gada augustā paaugstināts par seržantu. 1934. gada septembrī pēc apmācībām viņam piešķirts namdaru un spridzinātāju speciālista nosaukums. 1935. gadā izpildījis noteikumus iedalīšanai I klases šāvējos ar karabīni. 1935. gada septembrī ieguvis ķīmiķu speciālista nosaukumu. 1936. gada 28. janvārī pārcelts uz 9. Rēzeknes kājnieku pulku un 1. augustā iecelts vada seržanta amatā. 1937. gada 18. novembrī paaugstināts par virsnieka vietnieku, bet 1939. gada 25. augustā par teicamu dienestu apbalvots ar Viestura ordeņa II pakāpes goda zīmi. No 1940. gada 8. aprīļa līdz 1940. gada 29. jūnijam mācījies un beidzis Latvijas Kara skolas jaunāko virsnieku kursus. Iecelts jaunākā virsnieka amatā 3. rotā, atstājot piekomandētu sapieru vadam. Ar Latvijas Valsts prezidenta 1940. gada 20. jūlija pavēli Nr. 394 paaugstināts par leitnantu.

Pēc komunistiskās okupācijas ar 1940. gada 10. jūlija rīkojumu Latvijas armijas 9. Rēzeknes kājnieku pulks tika pārformēts un apvienots ar Bauskas kājnieku pulku, jauno vienību iekļaujot Sarkanās armijas 24. teritoriālajā strēlnieku korpusā kā 227. strēlnieku pulku, kas tika dislocēts Valkā. Maršaus jaunajā vienībā tika iecelts par vada komandieri.

Neilgi pirms 1941. gada 14. jūnija, kad okupācijas varasiestādes organizēja Latvijas pilsoņu masu deportācijas, leitnantam Maršauam kopā ar vairākiem citiem virsniekiem izdodas izvairīties no ierašanās Litenes vasaras mācību nometnē. Dezertējušies virsnieki kādu laiku patvērušies Lejasciema skolas internātā, bet sākoties Vācijas–PSRS karam, viņi slepus atgriezušies Valkā. Arī Maršaus 5. jūlijā atgriezies pie Valkā dzīvojošās dzīvesbiedres, kas tobrīd gaidīja viņu pirmo bērnu.

Lielinieki Valku 5. jūlijā faktiski jau bija atstājuši, bet vācu vienības pilsētu vēl nebija sasniegušas. PSRS Iekšlietu daļas Tautas komisariāta (NKVD) specvienībām bija pavēlēts Valkas labākās ēkas iznīcināt, nodedzinot vai uzspridzinot. 6. jūlijā, kā stāsta aculiecinieki, eksplodējusi netālu no tautas nama esošajā kalēja Eglīša darbnīcā glabātā munīcija. Leitnants Maršaus kopā ar otru dienesta biedru, kura vārds palicis nezināms, tūlīt pēc sprādziena ieskrējuši dūmu apņemtajā tautas namā, lai noskaidrotu situāciju un mēģinātu ēku glābt. Viņiem izdevies apslāpēt aizsākušos ugunsgrēku skatuves telpā. Taču tajā pašā laikā uz tautas namu devusies NKVD dedzinātāju vienība. Maršaus mēģinājis pie galvenās ieejas lieliniekus aizturēt un pēc īsas apšaudes kritis. Otrs latviešu virsnieks, kas palicis iekštelpās, arī atklājis uguni, bet pēc tam izkļuvis no tautas nama pa aizmugurējām durvīm. Tomēr viņa raidītie šāvieni atturējuši dedzinātāju komandu no tālākiem mēģinājumiem iekļūt ēkā, tādējādi izglābjot tautas namu no iznīcināšanas.

2. vēsturiskā atkāpe. Kad pēc lielinieku atkāpšanās Valkā sāka organizēties nacionālie partizāni, pilsētas slimnīcas šoferis Aleksandrs Priede kopā ar sanitāra mācekli 6. jūlijā devās uz ugunsdzēsēju depo, lai tā novērošanas tornī uzvilktu sarkanbaltsarkano karogu. Ar karogu tornī kāpis Priede, bet sanitāra māceklis, stāvēdams lejā, uzmanījis apkārtni. Karogu izdevies veiksmīgi pacelt, un abi tā uzvilcēji atgriezušies slimnīcā, kur vieglprātīgi devušies gulēt, nedomājot, ka lielinieki varētu pilsētā vēl atgriezties. Taču, kā minēts, 6. jūlijā Valkā ieradušās NKVD dedzinātāju komandas, kas pamanījušas virs pilsētas plīvojošo Latvijas karogu. Čekistiem izdevies noskaidrot, kas karogu pacēlis, un abi “vaininieki” sagūstīti un turpat Vienības laukuma apstādījumos nošauti.

Avoti: Līne, S., Aleksis, O. Patiesības augšāmcelšanās Valkā. Kadets, Nr. 43, 2015. gads, 95-97.lpp.; Malienas Ziņas, Nr. 2, 21.08.1941.; Tālavietis, Nr. 21, 02.09.1941.; Tālavietis, Nr. 49, 06.11.1941.; Valkas novadpētniecības muzeja galvenā krājuma glabātājas Aijas Priedītes sniegtā informācija.