ceturtdiena, 2020. gada 28. maijs

Jaundubultos bijušajā Rīgas Jūrmalas pilsētas vidusskolā piemiņas plāksne 1. PK un LAK kritušajiem skolotājiem un audzēkņiem

Atradās kādreizējās Bērziņa un Šmithena Dubultu ģimnāzijas (vēlāk Rīgas Jūrmalas pilsētas ģimnāzijas/vidusskolas) ēkā Jūrmalā Jaundubultos Strēlnieku prospektā 32. GPS 56.9663555, 23.7628275

Atklāta 1927. gada 29. maijā toreizējās Rīgas Jūrmalas pilsētas vidusskolas aulā. Piemiņas plāksni uzstādījuši kādreizējās Bērziņa un Šmithena Dubultu ģimnāzijas bijušie audzēkņi, kas vēlējās iemūžināt Pirmajā pasaules karā un Latvijas Atbrīvošanās karā kritušo skolas biedru un skolotāju piemiņu. Baltā marmorā darinātajā piemiņas plāksnē iekalts zeltā iekrāsots teksts:

NO ZOBENA SAULE LĒCA.

NIPKENS NIKOLAJS
PULPE EDUARDS
MALTA KĀRLIS
BAUMANIS ALFRĒDS
KRIEVS PĒTERIS
JEGERMANIS ŽANIS
KIRŠENTĀLS OLĢERTS
GRINBERGS HUGO

DUBULTU ĢIMNAZIJAS SKOLOTĀJI
UN AUDZĒKŅI

1914. † 1920.

Bērziņa un Šmithena Dubultu ģimnāzijas bijušo audzēkņu komiteja, kas tika izveidota piemiņas plāksnes uzstādīšanai nepieciešamo līdzekļu vākšanai, Rīgas Jūrmalas pilsētas vidusskolas glabāšanā nodeva arī piemiņas albumu, kurā līdz ar karā kritušo datiem apkopotas ziņas par tiem bijušajiem skolas audzēkņiem un pedagogiem, kas Pirmā pasaules kara un Latvijas Atbrīvošanās kara laikā miruši vai pazuduši bez vēsts. Blakus piemiņas plāksnē minētajiem šajā albumā bija lasāmi arī šādi vārdi – Šmithens Fricis, Spēlmanis Heinrihs, Ansons Aleksandrs, Oškalns Ceronis, Cīcis Jānis, Rutkis Jēkabs, Poga Jēkabs, Ozols Jānis, Brūze Ludvigs, Treilībs Augusts, Virbulis Valdis, Navenickis Andrejs, Šalfejevs Aleksandrs, Tīlmanis Kārlis, Stāmers Valfrīds, Bērziņš Rūdolfs, Ozols Verners, Urbāns Eduards, Smilga Jānis un Zālītis Jānis.

1933. gadā Rīgas Jūrmalas pilsētas vidusskola no ēkas Strēlnieku prospektā 32, kur pirms Pirmā pasaules kara atradās Bērziņa un Šmithena Dubultu ģimnāzija, tika pārcelta uz bijušo Dubultu kūrmāju, kas tolaik atradās adresē Pils ielā 1. Domājams, ka arī piemiņas plāksne tika pārvietota uz skolas jaunajām telpām, jo 1938. gadā Kārlis Vanags laikrakstā “Latvijas Kareivis” min, ka tā atrodas Rīgas Jūrmalas “pilsētas ģimnāzijas aulā”, kamēr ēkā Strēlnieku prospektā 32 tobrīd jau bija iekārtots Sieviešu palīdzības korpusa trūcīgo bērnu internāts.

Atkārtotās komunistiskās okupācijas laikā bijusī Rīgas Jūrmalas pilsētas vidusskola, kas vācu okupācijas laikā tika pārdēvēta par Rīgas Jūrmalas valsts ģimnāziju, tika pārveidota par krievu skolu un kļuva par Rīgas 21. vidusskolu. Tā kādreizējā Dubultu kūrmājā atradās līdz 1968. gadam, kad tika pārcelta uz citām telpām. Savukārt bijusī Dubultu kūrmāja 1970. gadā tika nojaukta, bet tās kādreizējās atrašanās vietā okupācijas varasiestādes uzslēja lielinieku režīma pirmā vadoņa Vladimira Uļjanova (plašāka pazīstams ar savu pagrīdes palamu – Ļeņins) pieminekli.

Par piemiņas plāksnes likteni visu šo transformāciju laikā pagaidām ziņu nav, taču domājams, ka tā gājusi bojā.

Avoti: Lismanis, J. 1915-1920. Kauju un kritušo karavīru piemiņai: Pirmā pasaules kara un Latvijas Atbrīvošanas cīņu piemiņas vietas. Rīga: NIMS, 1999. 149. lpp.; Latvijas Kareivis, Nr. 120, 31.05.1927.; Aizsargs, Nr. 5, 1927. gada maijs, 143. lpp.; Izglītības Ministrijas Mēnešraksts, Nr.7/8, 1927. gada jūlijs, 99.-100. lpp.; Latvijas Kareivis, Nr. 233, 13.10.1938.; Radovics, A. Dubultu vēsture: Otrs labots izdevums. Jūrmala: Dzelzavas atbalsta biedrība, 2019. 191. lpp.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru