pirmdiena, 2020. gada 24. februāris

Drabešu pagastā Vidzemes šosejas 74. kilometrā LNK krituša nezināma karavīra individuāls apbedījums

Atrodas Drabešu pagastā Vidzemes šosejas 74. kilometrā (apmēram kilometru aiz Ieriķiem), braucot no Rīgas, ceļa labajā pusē iepretī Birzīšu mājām.

Apbedīts 1919. gada jūnijā kritis latviešu karavīrs, kas šajā vietā tika atrasts pēc Cēsu kaujās sakautā landesvēra atkāpšanās. Ar laiku kapavieta tika aizmirsta un pamesta nekopta, līdz pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu sākumā kāds ap to uzcēla sētiņu. 1934. gada 6. maijā Meža dienu laikā uz nezināmā karavīra kapa atklāts piemineklis, ko vietējā šūnakmenī pēc paša meta darinājis Cēsu virsmežniecības Drabešu mežniecības mežsargs, 10. Cēsu aizsargu pulka aizsargs un Ieriķu dzirnavu īpašnieks Alfrēds Kaņeps. Pašdarināto pieminekli viņš vienlaikus veltījis savam vecākajam brālim Mārtiņam Kaņepam, kas bez vēsts pazudis Pirmā pasaules kara laikā, karodams latviešu strēlnieku formējumu sastāvā.

Aptuveni pusotru metru augstajā piemineklī iekalta uzlecoša saule ar trīs stariem, kas simbolizē Kurzemi, Latgali un Vidzemi, bet zem tās – lejupvērsts zobens. Pieminekļa atklāšanas dienā ap kapa vietu iestādīts arī eglīšu dzīvžogs un aptuveni 30 liepiņas.

Komunistiskās okupācijas laikā tas vairākkārt ticis nogāzts, bet 1984. gadā pazuda pavisam. Tomēr vietējie un garāmbraucēji apbedījuma vietā turpināja regulāri likt ziedus. Lai to novērstu, okupācijas varasiestādes nozāģēja piemiņas vietai apkārt esošās egles, kas līdz tam kalpoja kā orientieris kapa atrašanai. Taču Cēsu rotkalis Daumants Kalniņš iegaumēja apbedījuma vietu, nomērojot ar soļiem tās attālumu līdz zīmīgākajiem apkārtnes objektiem.

Sākoties Atmodai, 1988. gada 7. maijā, kad Latvijas Kultūras fonds (LKF) rīkoja Latvijas vispārējo kapu talku, D. Kalniņš kopā ar Santu Rīderi veica nezināmā karavīra kapa sakopšanu un ap to iestādīja jaunas eglītes, bet 1988. gada vasarā apbedījuma vieta tika iezīmēta, uzstādot pagaidu piemiņas zīmi.

1988. gada 14. jūlijā Cēsu vēstures un mākslas muzejā notika tikšanās ar LKF Kritušo karavīru piemiņas kopšanas grupas aktīvistiem, un tās laikā tika apspriesta Cēsu rajonā nopostīto un bojāto Neatkarības kara pieminekļu atjaunošana. Gandrīz četras stundas ilgajā sanāksmē, kurā piedalījās aptuveni 150 cilvēki, tika nolemts kā pirmo no iznīcinātajiem monumentiem atjaunot nezināmajam karavīram veltīto pieminekli pie Ieriķiem.

Jaunā pieminekļa kalšanas darbus uzņēmās tēlniece Maija Baltiņa, kas to veica kopā ar dzīvesbiedru tēlnieku Andreju Jansonu viņa tēva tēlnieka Kārļa Jansona dzimtas mājās “Siļķēs” pie Cēsīm iekārtotajā darbnīcā.

Atjaunotais piemineklis atklāts 1988. gada 11. novembrī. Atklāšanas ceremonijas laikā pārvalku no restaurētā pieminekļa noņēma 1985. gadā mirušā A. Kaņepa dēls Jānis Kaņeps.




Foto: 24.11.2022., Aldis Jordans


Foto: 2020. gada septembris, Gita Memmēna

Jaunais piemineklis, kas kļuva par pirmo Atmodas laikā no jauna izgatavoto un uzstādīto Neatkarības kara piemiņas zīmi, atšķirībā no oriģināla darināts granītā un kopā ar pamatni ir divus metrus augsts.

Papildināts: 21.06.2021. 

Avoti: Lismanis, J. 1915-1920. Kauju un kritušo karavīru piemiņai: Pirmā pasaules kara un Latvijas Atbrīvošanas cīņu piemiņas vietas. Rīga: NIMS, 1999. 43. lpp.; Ozola, A. Latvijas Brīvības cīņu pieminekļu atjaunošana, 1987.-1998. gads. Latvijas Arhīvi. 1916, Nr. 3/4, 123.-147.lpp > 125.-126.lpp.; 1. pasaules kara un brīvības cīņu piemiņas vietas Cēsu rajonā. Sast.: Upīte, S., Puķīte, P. Cēsis: Cēsu muzeju apvienība, 1989. 16. lpp.; Korsaks, P., Kušķis, G. Ceļā uz neatkarību: Brīvības cīņu pieminekļi, Rīga: mans īpašums, 1997. 157., 160. lpp.; Cēsu Avīze, Nr. 381, 12.05.1934.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru