pirmdiena, 2020. gada 13. janvāris

Viļakā LNK kritušo karavīru brāļu kapi

Atrodas pie Viļakas blakus Vecumu pagasta Ješkovas luterāņu kapiem Abrenes ielā 31 A. GPS 57.179181, 27.706598

Atsevišķi Latvijas Neatkarības karā kritušie karavīri pie Ješkovas luterāņu kapiem varētu būt apglabāti jau 1920. gadā, un vairākās publikācijās, kas tapušas Atmodas laikā vai pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas apgalvots, ka brāļu kapu iekārtošana sākusies 1923. gadā, kad 18. novembrī esot likts iecerētā pieminekļa pamatakmens. Taču tā laika presē pagaidām nav izdevies tam rast apstiprinājumu.

Skaidrs ir tas, ka aktīva brāļu kapu izbūve sākusies tikai 1929. gadā, kad dibināta Brāļu kapu komitejas Viļakas nodaļa, kas 1929. gada 3. novembrī uzkalniņā blakus Ješkovas luterāņu kapiem pārapbedījusi 28 Viļakas apkārtnē iepriekš izklaidus apglabātos Latvijas Neatkarības karā kritušos latviešu un igauņu karavīrus. Kā 1931. gadā vēsta laikraksts “Latvijas Kareivis”, vieta, kur iesvētāmi jaunveidojamie brāļu kapi, tikusi izraudzīta arī tikai 1929. gadā.

Zināms, ka kopumā Viļakas brāļu kapos apbedīts 31 latviešu un 14 igauņu karavīri.

1930. gada 3. maijā rīkoto Meža dienu laikā tika veikta brāļu kapu labiekārtošana, iestādot ap tiem eglītes un ozoliņus.

Pieminekļa būve uzsākta 1935. gada vasarā, bet tas atklāts tā paša gada 22. septembrī. Pēc tēlnieka Kārļa Zemdegas (Baumaņa) meta veidotais granīta piemineklis sastāv no nošķelta konusa, uz kura uzstādīta kolonna, ko vainago simboliska liesma.







Foto: 01.08.2020., karaviru.kapi

Trīs metrus augstais piemineklis novietots uz vēl viena 72 centimetrus augsta nošķelta konusa, kas mūrēts no tēstiem laukakmeņiem.


Foto: 01.08.2020., karaviru.kapi

Kolonnas priekšpusē iekalts teksts:

VIĻAKAS
LAUKOS
KRITUŠIE
LATVIJAS
ATBRĪVOTĀJI

Kolonnas aizmugurē cilnis, kurā atveidots zobens un trīs zvaigznes.

Foto: 01.08.2020., karaviru.kapi

Abpus piemineklim ir kāpnes ar trim betona pakāpieniem, kas ved uz brāļu kapu ansambļa augšējo terasi.

Uz zemākās terases pieminekļa priekšā, uz kuru ved vēl vienas vienlaidu kāpnes ar trim betona pakāpieniem, atradās no granīta bluķiem veidots svētuguns altāris.

Pieminekļa celtniecība izmaksājusi aptuveni 3000 latu, kas pamatā segti ar līdzekļiem, kurus ziedojumos un izrīkojumos savākušas vietējās sabiedriskās organizācijas. 350 latu lielu pabalstu piešķīris arī Kultūras fonds.

Atkārtotās komunistiskās okupācijas laikā pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados piemineklis tika nojaukts. Septiņdesmito gadu vidū lielākā daļa demontētā pieminekļa fragmentu tika aizvesta uz vietējo Komunālo uzņēmumu kombinātu, bet nopostītā pieminekļa vietā palika tikai apakšējais no laukakmeņiem mūrētais nošķeltais konuss un kāpnes.

Sākoties Atmodai, Latvijas Kultūras fonda un Vides aizsardzības kluba aktīvisti Pēteris Korsaks un Juris Dobelis ar Balvu rajona laikraksta “Vaduguns” starpniecību 1988. gada 16. augustā aicināja vietējos iedzīvotājus avīzes redakcijai sniegt ziņas par nopostītā pieminekļa likteni. Pirmie telefona zvani saņemti jau tās pašas dienas pēcpusdienā. Īpaši vērtīga izrādījās Komunālo uzņēmumu kombināta vadītāja Aloiza Pundura sniegtā informācija, ka Viļakas Brāļu kapu pieminekļa detaļas joprojām atrodas kombināta teritorijā. Trūka tikai granīta liesmas, kuru, kā vēlāk izrādījās, kāds patriots bija paslēpis Berģos pie Rīgas.

Tūlīt pēc pieminekļa fragmentu atrašanas tika uzsāktas sarunas ar okupācijas režīma vietējām varasiestādēm par tā atjaunošanas iespējām. Galvenie organizatori šajā procesā bija Balvu rajona Tautas frontes veidošanas koordinācijas centra locekļi un LKF biedri.

Tomēr tobrīd vēl ne visi atbalstīja pieminekļa atjaunošanu. Piemēram, 1988. gada 30. augustā laikrakstā “Vaduguns” tika publicēts kāda B. Kaļāna raksts, kurā apgalvots, ka “vilkt dienas gaismā šos pieminekļus, kam nav ne mazākās vēstures nozīmes, ir ņirgāšanās par latviešu tautas īstajiem dēliem un meitām, kuri ar savām asinīm aizstāvēja pirmo padomju varu Latvijā. [..] Tauta šos pieminekļus, kā arī tos, kuriem tie celti, jau sen ir aizmēzuši vēstures mēslainē”. Arī Balvu rajona toreizējā vadība sākotnēji nostājās pret pieminekļa atjaunošanu.

1989. gada rudenī LTF Balvu rajona nodaļas Domes rīcības komiteja vērsās ar iesniegumu Balvu rajona Tautas deputātu padomes izpildkomitejā, aicinot atjaunot Viļakas Brāļu kapu pieminekli. Šoreiz prasība tika atbalstīta, nolemjot, ka monuments jāuzstāda līdz 30. oktobrim. Izpildkomiteja apsolīja, ka visi atjaunošanas izdevumi tiks segti no rajona budžeta līdzekļiem, taču vienlaikus izskanēja arī apgalvojumi par kādas dokumentācijas izstrādes nepieciešamību, kas prasīšot ilgāku laiku. Laikraksta “Vaduguns” žurnālists Imants Koliņš to interpretēja kā apzinātu vilcināšanos un centienus aizkavēt pieminekļa atjaunošanu. Monumenta atkārtotā uzstādīšana tiešām ieilga, un 1989. gadā, kad apritēja 60. gadadiena kopš Viļakas brāļu kapu izveides, tas vēl netika atklāts.

Aktīvi pieminekļa restaurācijas darbi tika uzsākti tikai 1990. gadā, un tos veica akmeņkaļi Jānis Vilkaste, Valērijs Korotkovs un Juris Keiselis. Restaurētais piemineklis tika atklāts tā paša gada 11. novembrī.

Pārkaļot uz kolonnas esošo bojāto tekstu, manīts tās aizmugurē bijušā ciļņa novietojums, un tagad tas atrodas kolonnas sānos. Turklāt netika atjaunots svētuguns altāris, kas savulaik bija atradies pieminekļa priekšā.

2018. gada vasarā Viļakas novada pašvaldība kopā ar biedrību “Virica” veica atkārtotu pieminekļa restaurāciju, kuras laikā Balvu akmeņkaļu uzņēmums “TAKO Akmens” pieminekļa betona daļas aizvietoja ar granītu, atjaunoja uzrakstu un cilni, kā arī nostiprināja postamenta pamatus. Arī kāpņu betona pakāpieni un četras kāpņu gala betona tumbas, kā arī betona bruģakmeņi tika nomainīti pret granīta pakāpieniem, monolītām granīta tumbām un granīta bruģakmeņiem. Restaurācijas darbu tāme sastādīja 12 299,65 eiro.

Vēsturiska atkāpe. Lielākā daļa no Viļakas brāļu kapos apbedītajiem krituši 1920. gada janvārī. Starp viņiem zināmi sekojoši 8. Daugavpils kājnieku pulka karavīri – Augusts Antons, Jānis Belts, Krišs Cērpiņš, Nikolajs Krumults, Antons Kasparsons, Mārtiņš Lapiņš, Andrejs Likis, Arturs Šmukerites . Kā toreizējā Marienhauzes (Viļakas) pagastā apglabāti Latgales divīzijas kritušo sarakstā minēti arī 8. Daugavpils kājnieku pulka karavīri Arnolds Cednis un Teodors Pušķis, abi krituši 1920. gada 10. janvārī, un Kārlis Danileons, kritis 1920, gada 6. aprīlī. Tajā pašā laikā par T. Pušķi (Pusku) ir ziņas, ka viņš varētu būt kritis 1919. gada 24. novembrī, atbrīvojot no bermontiešiem Dobeli, un, iespējams, apglabāts Dobeles Pilsētas kapos (sk.). Savukārt 8. Daugavpils kājnieku pulka kritušo karavīru sarakstā norādīts, ka T. Puska miris no ievainojuma Latvijas Kara slimnīcā 1920. gada pavasarī. Kā Viļakas kapos apglabāts minēts arī Latgales partizānu pulka kareivis Pēteris Siliņš, kritis 1919. gada 31. novembrī pie Ukrojes.

Piezīme. Kārlis Danileons patiesībā, domājams, ir 8. Daugavpils kājnieku pulka kareivis Kārlis Daņilovs, kas apglabāts Rīgas Brāļu kapos. 

Papildināts: 13.04.2024. 

Avoti: Lismanis, J. 1915-1920. Kauju un kritušo karavīru piemiņai: Pirmā pasaules kara un Latvijas Atbrīvošanas cīņu piemiņas vietas. Rīga: NIMS, 1999. 29.-30. lpp.; Likerts, V. Brīvības un kritušo pieminekļi 1920.–1938. Rīga: Autora izdevums. 1938, 111. lpp.; Ozola, A. Latvijas Brīvības cīņu pieminekļu atjaunošana, 1987.-1998. Gads. Latvijas Arhīvi. 1916, Nr. 3/4, 123.-147.lpp > 130.-131.lpp.; Latvijas Kareivis, Nr. 132, 17.06.1931.; Latvijas Kareivis, Nr. 110, 20.05.1934.; Dzirkstele.lv, 14.11.2018.; 8. Daugavpils kājnieku pulka vēsture. Sast. Liepiņš, J. Cēsis: 8. Daugavpils kājnieku pulks, 1930. 88. lpp.; Balvu reģiona kultūrvēstures datu bāze.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru