trešdiena, 2020. gada 29. janvāris

Lizuma pagasta Velēnas Sila kapos piemiņas zīme LKOK Eduardam Sebrim


Atrodas Lizuma pagasta Velēnas Sila kapos.

Atklāta 1994. gada 11. novembrī. Piemiņas zīmi Lāčplēša Kara ordeņa kavalierim Eduardam Sebrim uzstādījusi Alūksnes Brāļu kapu komiteja Ulda Veldres vadībā, kas 1990. gadā uzsāka ar Alūksni saistīto LKOK atdusas vietu iezīmēšanu. Tipveida piemiņas plāksnes tika uzstādītas arī atsevišķiem LKOK, kuru apbedījuma vietas nav zināmas vai neatrodas Latvijā. Tās veidotas pēc Rīgas Brāļu kapu individuālo piemiņas plākšņu parauga, taču to virsējā kārta gatavota no balta marmora, bet iekaltais teksts iekrāsots zeltā.

Vēsturiska atkāpe. Eduards Sebris dzimis 1899. gada 19. novembrī Rankas pagastā zemkopja ģimenē.

Latvijas armijā iesaukts 1919. gada 10. jūnijā, 7. Siguldas kājnieku pulka sastāvā piedalījies cīņās pret bermontiešiem un Latgales atbrīvošanā no lieliniekiem. Paaugstināts par kaprāli.

Pavēlē par apbalvošanu ar Lāčplēša Kara ordeni teikts, ka 1919. gadā naktī uz 18. novembri dižkareivis Sebris kopā ar diviem citiem kareivjiem “devās ienaidnieka aizmugurē pāri Lielupei, uzbruka pretinieka nometnei un piespieda to bēgt, ieguva vairākus pajūgus ar karamateriāliem, sabojāja telefona līnijas, tā saceldams apjukumu ienaidnieka rindās”.

Atvaļināts 1921. gada 1. decembrī. Jaunsaimnieks toreizējā Sinoles pagasta Zelleņos, aizsargu nodaļas dalībnieks.

Sākoties atkārtotajai komunistiskajai okupācijai, pievienojies nacionālajiem partizāniem. 1946. gada 4. novembrī Rauzas upes apkārtnē kritis kaujā ar čekistiem. Komunistiskās okupācijas varasiestādes viņa mirstīgās atliekas publiski izstādījušas pārējo iedzīvotāju iebiedēšanai un atpazīšanai, bet vēlāk kā neatpazītas apglabājušas nezināmā vietā.

Eduarda Sebra vārds iekalts arī piemiņas akmenī nacionālajiem partizāniem, leģionāriem un komunistiskā terora upuriem, kas uzstādīts Lizumā (sk.), kā arī piemiņas akmenī nacionālajiem partizāniem Virešu pagasta Sikšņos (sk.).

Avoti: Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri: Biogrāfiska vārdnīca. Red.: Atēna, I. Rīga: Jāņa sēta, 1995. 464. lpp.; Veldre, U. Alūksnes Lāčplēšu augšāmcelšanās sākās pirms 27 gadiem. Malienas Ziņas, 04.11.2016. 14. lpp.; Malienas Ziņas, 23.11.1994.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru