sestdiena, 2019. gada 24. augusts

Limbažos piemiņas akmens 1941. gadā kritušajiem nacionālajiem partizāniem

Atrodas pie Limbažu luterāņu baznīcas blakus Latvijas Atbrīvošanās karā kritušajiem limbažniekiem (sk.).

Atklāts 1997. gada 4. jūlijā. Piemiņas akmeni uzstādījusi Latvijas nacionālo karavīru biedrības Limbažu nodaļa vietā, kur sākotnēji tika apglabāti seši nacionālie partizāni, kas krita 1941. gada 4. jūlijā, kaujā par Limbažu atbrīvošanu no padomju okupācijas armijas atejošajām vienībām un vietējiem kolaboracionistiem. Granīta plāksnē iekalts teksts:

CĪŅA PAR BRĪVĪBU
ATDEVĀT VISU – DZĪVĪBU

1941. G. 4. JŪLIJĀ CĪŅĀ
PAR LIMBAŽU PILSĒTAS ATBRĪVOŠANU
KRITUŠAJIEM NACIONĀLAJIEM PARTIZĀNIEM

VLTN.            JURIS BRUNOVSKIS           NO RĪGAS
LTN.               EDUARDS KONDRATS       NO RĪGAS
V. VIETN.       IGNATS VIDMUNDS            NO RĪGAS
V. VIETN.       VOLDEMĀRS LAUVA          NO RĪGAS
KAPR.            KONDRATS DICKALIS        NO CESVAINES
KAPR.            OSKARS RANNE                 NO DUNDAGAS

VAR PAŅEMT MŪSU DZĪVĪBU,
NE MŪŽAM TAUTAS BRĪVĪBU.
LNKB LIMBAŽU NODAĻA UN
LIMBAŽU NOVADA ĻAUDIS




Foto: 04.07.2021., Gatis Puriņš

Vēsturiska atkāpe. 1941. gada jūlija sākumā padomju okupācijas karaspēka daļas Limbažus jau pamatā bija atstājušas, un okupācijas režīmu pilsētā nodrošināja vairs tikai vietējie kolaboracionisti – tā dēvētās strādnieku gvardes Limbažu vienība Jūlija Mīlberga un Pētera Zaķa vadībā, kurā bija aptuveni 50 cilvēku, kā arī no Valmieras ieradušies 30 līdz 45 miliči. 3. jūlija rītā pilsētā negaidīti ieradās kāda 80 līdz 100 vīru liela matrožu vienība no Vitrupes jūrmalā sabombardēta padomju robežsargu kuģa. Tam sekoja jauns iedzīvotāju terorizēšana un aplaupīšana vilnis. Lielinieki šajā dienā noslepkavoja vismaz septiņus limbažniekus.

Tajā pašā laikā 4. jūlijā Limbažu apkārtnes pagastus savā kontrolē sāka pārņemt spontāni izveidojušās nacionālo partizānu grupas. To kodolu veidoja 44 karavīru vienība no Carnikavā dislocētā Atsevišķā sakaru bataljona kapteiņa Jāņa Lūša vadībā un pulkvežleitnanta Arvīda Rekes komandētā 24. teritoriālā strēlnieku korpusa bijušo karavīru grupa 54 vīru sastāvā. Rekes vienībā pie Skultes iekļāvās arī vairāki pirms tam no Litenes nometnes dezertējušie latviešu virsnieki ar vieglo tanketi, ko vadīja kaprālis Smiltēns. Viņiem arī pievienojās no Rīgas atsūtītā kapteiņa Ernesta Ķeseļa vienība 21 vīra sastāvā.

Limbažiem partizānu spēku uzbrukums sākās 4. jūlijā ap pulksten 14, kad tie divās kolonnās no dienvidiem iegāja pilsētā. Latviešu karavīriem, iesaistot uzbrukumā tanketi, izdevās ieņemt daļu pilsētas un virs Limbažu dzelzceļa stacijas pacelt Latvijas sarkanbaltsarkano karogu. Taču turpmāko virzīšanos uz priekšu apturēja padomju matrožu pretuzbrukums, kam pievienojās arī Sarkanās armijas majora Oļģerta Krastiņa vadītā padomju robežsargu grupa. Pēc vairāku stundu ilgām kaujām latviešu karavīri bija spiesti atkāpties, jo tiem sāka pietrūkt munīcijas.

Naktī uz 5. jūliju pulkvežleitnants Reke no Rīgas sagādāja mīnmetēju, piecus ložmetējus, zenītložmetēju, sešas patšautenes, apmēram divsimt šauteņu un ap 20 000 patronu. Tobrīd pie Limbažiem jau bija sakoncentrējušies aptuveni 220 nacionālie partizāni. 5. jūlija agrā rītā kauja atsākās, un krievu matroži kopā ar vietējiem kolaboracionistiem pilsētu steigā atstāja. Tās pašas dienas rītausmā Limbaži jau bija atbrīvoti.

Kaujā par Limbažiem krita vismaz seši nacionālie partizāni – 1. jātnieku pulka virsleitnants Juris Brunovskis, administratīvais leitnants Erhards Kondrāts (Kundrāts), virsnieka vietnieks un inženierzinātņu students Voldemārs Lauva, virsnieka vietnieks Ignats Vidmonts, 7. Siguldas kājnieku pulka kaprālis Kondrads Dickalis (Konrāds Dīckalis) un partizāns Artūrs–Oskars Ranne.

Kritušie 6. jūlijā tika apglabāti pie Limbažu luterāņu baznīcas blakus piemineklim Latvijas Atbrīvošanās karā kritušajiem limbažniekiem (sk). Vēlāk Dīckalis tika pārbedīts dzimtas kapos Cesvainē, bet pārējie – Rīgas Brāļu kapos.

Kritušo skaits, domājams, tomēr bijis lielāks, jo vairāki partizāni minēti kā “bez vēsts pazuduši kaujas laikā”. Starp viņiem ir kareivis Mucenieks, kareivis Mednis, kareivis Irbītis, jaunkareivis Birnbaums, jaunkareivis Stepanovs un partizāns Melnalksnis. Kā 4. jūlijā kritis minēts arī kaprālis Zirnis.

Savukārt pretinieka pusē krita vismaz 26 padomju jūrnieki, kā arī vairāki miliči un gvardisti. Tiek lēsts, ka Limbažu kaujā lielinieki kā kritušos, smagi ievainotos vai vēlāk nošautos kopumā zaudēja vismaz 40 cilvēkus.

Kaujā gāja bojā arī trīs civiliedzīvotāji, kas nonāca zem apšaudes uguns.

Pēc Limbažu atbrīvošanas pulkvežleitnanta Rekes vienība bez īpašas pretestības ieņēma arī Salacgrīvu un Ainažus, bet vēlāk atgriezās Rīgā.

Papildināts: 27.03.2020.

Avoti: Nezināmais karš: Latviešu nacionālo partizānu cīņas pret padomju okupantiem 1944-1956. Otrais papildinātais izdevums. Red.: Apine, L.; Kiršteins, A. [Rīga]: Domas spēks, [2012]. 181. lpp.; Neiburgs, U. Grēka un ienaida liesmās: Latvijas Otrā pasaules kara stāsti. Rīga: Latvijas mediji, 2018. 27.-32. lpp.; Dreimane, I. Vēlreiz par notikumiem Limbažos 1941. gada 4. jūlijā. nacionalaapvieniba.lv.; Austrālijas Latvietis, Nr. 2376, 01.08.1997.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru