trešdiena, 2019. gada 10. jūlijs

Torņakalna luterāņu kapos LKOK Augusta Spariņa individuāls apbedījums

Atrodas Torņakalna luterāņu kapos Torņakalna ielā 1. GPS 56.928439, 24.089344

Apbedīts lidotājs un Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris virsleitnants Augusts Spariņš. Uz kapa uzstādīts tipveida betona piemineklis, ko pēc tēlnieka Jāņa Brieža meta darinājusi Oto Dambekalna darbnīca. Piemineklī atainots ērglis un lidmašīnas propellers, kura centrā iestrādāts keramikas medaljons ar fotogrāfiju. Uz pieminekļa bronzas burtiem izveidots teksts:

LID. VIRSLEITN.
SPARIŅŠ AUGUSTS
*1898. 3. VIII
†1920. 29. VI




Foto: 09.07.2019., karaviru.kapi

Daļa bronzas burtu ir pazudusi. Pieminekļa priekšā atrodas divas kapu kopiņas betona futrāļos. Pie vienas no tām ir granīta plāksne lidotāja mātei.

Vēsturiska atkāpe. Augusts spariņš dzimis 1898. gada 15. augustā (3. augustā pēc Jūlija kalendāra jeb tā dēvētā vecā stila) Rīgā. Izglītojies Odiņa komercskolā.

Krievijas armijā iestājies brīvprātīgi 1916. gada rudenī un ieskaitīts 12. armijas aviācijas nodaļā. 1917. gadā beidzis Gatčinas motoristu kursus, Kijevas lidotāju un novērotāju skolu un Gatčinas kara aviācijas skolu.

Pēc lielinieku apvērsuma dienējis Sarkanās armijas latviešu aviācijas daļās, no kurām 1919. gada 10. jūnijā pārbēdzis pretlieliniecisko spēku pusē. Iestājies Latvijas armijā un ieskaitīts Armijas aviācijas parka 1. nodaļā kā lidotājs. Piedalījies vairākos gaisa uzbrukumos virs Rīgas. Paaugstināts par virsleitnantu.

Pavēlē par apbalvošanu ar Lāčplēša Kara ordeni teikts, ka 1919. gada 10. novembrī Rīgā, “kad mūsu armija pārgāja izšķirošā triecienā, S. lidoja kā novērotājs kopā ar kara lidotāju [virsleitnantu Voldemāru] Jakubovu, nometa vairākas bumbas un apšaudīja ienaidnieku no ložmetēja, tā radot apjukumu ienaidnieka karaspēkā. Kad, motoram apstājoties, lidmašīna bija spiesta nosēsties starp mūsu un pretinieka ķēdēm, nokļuva līdz mūsu štābam, sniedza vērtīgas ziņas par pretinieku un tā sekmēja vispārējo uzvaru”.

Gājis bojā 1920. gada 20. jūnijā lidmašīnas katastrofā. LKOK biogrāfiskajā vārdnīcā kļūdaini norādīts, ka apbedīts Rīgas Brāļu kapos. Ņemot vērā Spariņa nopelnus, viņa piederīgajiem piešķirta jaunsaimniecība Mores pagasta Akenstakas muižā.

Epizodi ar piespiedu nosēšanos neitrālajā joslā starp Latvijas armijas un bermontiešu pozīcijām, neminot gan Spariņu, savās atmiņās aprakstījis arī biologs un rakstnieks Kārlis Ābele, kas tolaik dienēja 6. Rīgas kājnieku pulkā. Viņš raksta: “Reiz tieši starp abām frontēm nolaidās kāda lidmašīna. Lidotājs pa grāvi atlīda pie mums. Tas bija mūsu virsnieks Jakubovs. Viņš pēc Jelgavas stacijas bombardēšanas, kur vāciešiem pienāca pastiprinājumi, kādas lidmašīnas kļūmes dēļ bijis spiests noplanēt, un priecājās, ka ticis vismaz tik tālu. Tā tiešām bija izglābšanās par matu no gūsta vai pat nāves. Lidmašīna esot labākā mūsu trūcīgajā aviācijas parkā. Mēs atspiedām vāciešus un lidmašīnu izglābām. Lūdzu Jakubovu mani lidmašīnā izvizināt, iestājoties miera laikiem, ko viņš apsolīja un 1921. gada vasarā arī izpildīja.”

Papildināts: 04.06.2022.

Avoti: Lismanis II; Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri: Biogrāfiska vārdnīca. Red.: Atēna, I. Rīga: Jāņa sēta, 1995. 481. lpp.; Ābele, K. Cīņas par Rīgu. Austrālijas Latvietis, Nr.210, 07.11.1953.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru