piektdiena, 2024. gada 10. maijs

Rīgas Pirmajos Meža kapos LKOK Andreja Bajāra individuāls apbedījums

Atrodas Rīgas Pirmajos Meža kapos. 

Apbedīts Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris Andrejs Bajārs. 

Vēsturiska atkāpe. Andrejs Bajārs-Bojārs dzimis 1896. gada 4. decembrī Suntažos zemkopja ģimenē. Drēbnieks. 

Pirmā pasaules kara laikā 1915. gadā iesaukts Krievijas armijā, dienējis Sibīrijas rezerves sapieru bataljonā. Tā paša gada beigās pārcelts uz 5. Zemgales latviešu strēlnieku bataljonu (vēlāk pulku). Par varonību pie Smārdes apbalvots ar Jura krustu. Pēc lielinieku apvērsuma kādu laiku dienējis Sarkanajā armijā. 

Latvijas armijā iesaukts 1919. gada septembrī Suntažos, 5. Cēsu kājnieku pulka sastāvā piedalījies kaujās pret bermontiešiem un lieliniekiem. 1920. gadā paaugstināts par seržantu. 

Pavēlē par apbalvošanu ar Lāčplēša Kara ordeni teikts, ka 1920. gada 29. jūnijā Latgalē kaujā pie Prigorodkrasnojes Bajārs “ar savu vadu straujā uzbrukumā apgāja pretinieka spārnu un piespieda lieliniekus nekārtībā atkāpties, tā veicinādams miesta ieņemšanu”. 

Atvaļināts 1921. gada 8. martā. Jaunsaimnieks Suntažu pagasta “Turbās”. 

Sākoties atkārtotajai komunistiskajai okupācijai, no 1944. gada oktobra līdz 1945. gada aprīlim Suntažu pagasta izpildkomitejas priekšsēdētājs. Pēc tam līdz 1947. gadam pagasta graudu noliktavas pārzinis. No 1949. gada līdz 1960. gadam strādājis vietējā kolhozā. Mūža nogalē pārcēlies uz dzīvi Rīgā, sargs dažādos uzņēmumos. Miris 1983. gada 19. martā. 

Andreja Bajāra vārds minēts vienā no kopīgajām piemiņas stēlām Lāčplēša Kara ordeņa kavalieriem, kas apbedīti Rīgas Pirmajos un Otrajos Meža kapos (sk.), kā arī vienā no stēlām, kas uzstādītas Ogres brāļu kapos, pieminot novadā dzimušos ordeņa kavalierus (sk.). 

Avots: Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri: Biogrāfiska vārdnīca. Red.: Atēna, I. Rīga: Jāņa sēta, 1995. 55. lpp.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru