svētdiena, 2024. gada 7. aprīlis

Jelgavas Baložu kapos LKOK Kristapa Ālmaņa individuāls apbedījums

Atrodas Jelgavas Baložu kapos. 

Apbedīts Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris Kristaps Ālmanis. Uz kapa uzstādīta kvadrāta formā veidota melna granīta piemiņas plāksne, kurā iekalts teksts: 

KRISTAPS ALMANIS
1894.10.X – 1931.18.XI
 

SAULE VĒL AUGSTU,
BET TU JAU UZ DUSU
DARBA VĒL DAUDZ,
BET ROKAS TEV KLUSU.
 

Nekādas norādes uz to, ka K. Ālmanis ir Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris, nav. Tajā pašā laikā viņa vārds minēts vienā no stēlām, kas uzstādītas Jelgavas Meža kapos, pieminot Jelgavas pilsētā un novadā dzimušos LKOK (sk.).

Vēsturiska atkāpe. Kristaps Ālmanis dzimis 1892. gada 10. oktobrī (uz kapa plāksnes norādīts, ka dzimis 1894. gadā) Jelgavā. Beidzis četrgadīgo draudzes skolu. Mehāniķis, motorists uz tālbraucēja kuģa. 

Pirmā pasaules kara laikā 1915. gadā, atrodoties Vladivostokā, iesaukts Krievijas armijā, no 1916. gada dienējis 8. Valmieras latviešu strēlnieku bataljonā (vēlāk pulkā), jātnieku izlūku komandā. Piedalījies 1916. gada marta kaujās, kā arī Ziemsvētku kaujās. 

Latvijas armijā iestājies brīvprātīgi 1919. gada 28. maijā, 8. Daugavpils kājnieku pulka sastāvā piedalījies kaujās pret bermontiešiem un lieliniekiem. 

Pavēlē par apbalvošanu ar Lāčplēša Kara ordeni teikts, ka 1919. gada 30. novembrī pie Laižuvas miesta Lietuvā “zem spēcīgas ienaidnieka uguns [seržants] Ālmanis savas grupas priekšgalā pārcēlās pāri upei un uzbruka pretiniekam, tā radot bermontiešu rindās sajukumu, kas deva iespēju mūsu rotai bez zaudējumiem ieņemt Laižuvu”. 

Atvaļināts 1921. gada 31. janvārī. Nodarbojies ar tirdzniecību Jelgavā. Piešķirta jaunsaimniecība Zaļenieku pagasta Deģu muižā. Miris 1931. gada 18. novembrī. 

Avot: Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri: Biogrāfiska vārdnīca. Red.: Atēna, I. Rīga: Jāņa sēta, 1995. 38. lpp.; Cemety.lv.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru