svētdiena, 2021. gada 19. septembris

Salgales pagasta Igauņu kapos LKOK Voldemāra Budrika individuāls apbedījums

Atrodas Salgales pagasta Igauņu kapos. 

Apbedīts Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris Voldemārs Budriks. 

1920. gada 11. novembrī novada vēstures entuziastu grupai kopā ar toreizējā Ozolnieka novada domes priekšsēdētāju Andri Ozoliņu apmeklējot novada teritorijā esošos Lāčplēša Kara ordeņa kavalieru apbedījumus, radās ideja tās iezīmēt ar īpašām piemiņas zīmēm. Novada domes deputātu un ordeņa kavalieru tuvinieku pārliecināšanu par piemiņas zīmju nepieciešamību uzņēmās darba grupa, kuras sastāvā bija Ozolnieku bibliotēkas vadītāja Ingrīda Krieķe, Ozolnieku vēstures ekspozīcijas krājuma glabātājs Aigars Stillers un novadpētnieks Guntis Rozītis. 2021. gada 27. maijā vēl toreizējā Ozolnieku novada domes deputāti lēma uzstādīt četru novada teritorijā apglabāto Lāčplēša Kara ordeņa kavalieru kapavietās īpašas piemiņas zīmes. Tipveida piemiņas zīmju metu izstrādājis heraldikas speciālists Juris Ivanovs, bet granītā tās darinājis tēlnieks Valtis Barkāns. Tā paša gada septembra sākumā viņa uzņēmums “Arteforma” vienu no piemiņas zīmēm uzstādījis arī pie V. Budrika kapa. Kopumā projekts izmaksājis 3993 eiro. Piemiņas zīmes bija paredzēts atklāt 11. novembrī, taču Covid-19 pandēmijas dēļ svinīgo pasākumu nācās atcelt. 

Granīta piemiņas zīmē iekalts Lāčplēša Kara ordeņa atveidojums un teksts: 

PAR LATVIJU 

LĀČPLĒŠA KARA ORDEŅA KAVALIERIS
VOLDEMĀRS
BUDRIKS
APAKŠVIRSNIEKS

* 1894             † 1967 

Vēsturiska atkāpe. Voldemārs Budriks (Budriķis) dzimis 1894. gada 27. novembrī Salgales pagasta “Dumpjos”. 

Sākoties Pirmajam pasaules karam 1914. gadā iesaukts Krievijas armijā, 1915. gada septembrī pārcelts uz 4. Vidzemes latviešu strēlnieku bataljonu. Sasniedzis apakšvirsnieka pakāpi, apbalvots ar Jura medaļas III un IV šķiru, Jura krusta IV šķiru un zelta medaļu “Par izcilību”. 

Pavēlē par apbalvošanu ar Lāčplēša Kara ordeni teikts, ka 1917. gada 12. janvārī pie Ložmetējkalna pēc rotas virsnieku izsišanas no ierindas Budriks “uzņēmās komandēšanu, viesuļugunī sakārtoja rotu un izveda to kaujas līnijā kopā ar citām mūsu vienībām, tā nodrošinot bataljona stāvokli. Ienaidnieka pretuzbrukuma laikā ar labi mērķētu ložmetēju uguni noturēja pozīcijas, līdz tika smagi ievainots”. 

Pēc izveseļošanās armijā vairs nav atgriezies. Zemkopis Jaunsvirlaukas pagasta “Gožmaņos”. 

Atkārtotās komunistiskās okupācijas laikā strādājis kolhozā. Mūža nogali aizvadījis Dobelē. Miris 1967. gada 30. decembrī. 

Papildināts: 12.11.2021. 

Avoti: Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri: Biogrāfiska vārdnīca. Red.: Atēna, I. Rīga: Jāņa sēta, 1995. 100.-101. lpp.; ozolnieki.lv.; jelgavasnovads.lv, 10.11.2021.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru