piektdiena, 2021. gada 13. augusts

Dzelzavas pagasta Biksenes kapos 1941. gadā kritušo nacionālo partizānu apbedījumi

Atrodas Dzelzavas pagasta Biksenes kapos. 

Apbedīti 1941. gada 1. jūlijā Dzelzavā kritušie nacionālie partizāni – Pēteris Bricis, Pēteris Līcītis un Roberts Ūdrs. 

Vēsturiska atkāpe. Dzelzavas nacionālo partizānu grupu, sākoties karadarbībai starp nacistisko Vāciju un PSRS, 29. jūnijā izveidoja 12 vietējie aizsargi, kas bija sapulcējušies mežā pie Zaķukalna. Jau tajā pašā dienā partizāni ieņēma mašīnu un zirgu iznomāšanas punktu (MZIP), kuru darbinieki bija jau atstājuši, taču punktā esošās vietējiem zemkopjiem iepriekš atņemtās lauksaimniecības mašīnas, zirgus un citus mājlopus lielinieki bija pametuši. 

Nākamajā dienā grupai pievienojās vēl aptuveni 15 vīri. 1. jūlijā vienība sadalījās divās daļās – pirmā grupa Roberta Lagzdiņa vadībā devās ieņemt Dzelzavas centru, kamēr otra Kārļa Vanaga vadībā palika apsargāt MZIP. 

Pagasta centrs tika ieņemts bez pretošanās, un partizāni aizturēja apmēram desmit vietējos kolaboracionistus, tostarp Saikavas izpildkomitejas priekšsēdētāju, kurš ar velosipēdu mēģināja panākt atejošās sarkanās armijas daļas, kā arī Vējavas pagasta izpildkomitejas priekšsēdētāju un sekretāru, kuriem tika konfiscētas šautene, pistole un divas rokasgranātas. 

Tajā pašā dienā Dzelzavas centrā no Madonas divās kravas automašīnās ieradās tā dēvētās strādnieku gvardes operatīvā grupa. Kaujā, kas izcēlās starp partizāniem un lieliniekiem, krita astoņi partizāni – Osvalds Beķeris, Pēteris Bricis, Oskars Gailītis, Pēteris Krēmers, Pēteris Līcītis, Ādolfs Pakulis, Jānis Tenīss un Roberts Ūdrs. Tajā pašā laikā vēsturnieks Elmārs Pelkaus raksta, ka O. Beķeris un Roberts Ūdrs esot krituši apšaudē, kas izcēlusies, abiem uz savu roku pie Dzelzavas pagasta robežas atklājot uguni uz smago automašīnu ar lieliniekiem. 

Osvalds Beķeris, Pēteris Krēmers, Ādolfs Pakulis un Jānis Tenīss apglabāti Cesvaines Ķinderu kapos (sk.), bet Oskars Gailītis – Jaungulbenes pagasta Mierakalna kapos (sk.).

Avoti: Pelkaus, E. Cīņa un cerība: Partizāni Latvijā 1941. gada vasarā. Rīga: N.I.M.S. 2004. 117. lpp.; Tēvija, Nr. 15, 17.07.1941.; Tēvija, Nr. 16, 18.07.1941.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru