sestdiena, 2020. gada 1. februāris

Bebrenē piemineklis LNK kritušajiem Augškurzemes partizāniem

Atrodas Bebrenes vidusskolas (bijušās Bebrenes pils) priekšā. GPS 56.068092, 26.13185

Lēmumu par pieminekļa celtniecību Bebrenes sabiedriskās organizācijas pieņēma jau 1928. gadā, kad tika arī nodibināta pieminekļa celšanas komiteja. Ieceri atbalstīja arī Bebrenes pagasta pašvaldība, kas deva atļauju pieminekli celt laukumā toreizējās pamatskolas (bijušās Bebrenes pils) priekšā, kā arī ziedoja 100 latus ieceres īstenošanai.

Taču Ilūkstes apriņķa valde abus šos lēmumus negaidot atcēla, norādot un pagasta saimnieciskajām grūtībām un to, ka pieminekļa celtniecībai ziedotā summa neesot paredzēta pagasta budžetā. Apriņķa valde arī uzskatīja, ka, ceļot pieminekli pamatskolas priekšā, skolēniem tikšot atņemts vingrošanas un spēļu laukums. Turklāt, kā uzsvēra apriņķa valde, piemineklis kritušajiem Augškurzemes partizāniem uzcelts jau kaimiņos esošajā Asarē (sk). Bebrenes pagasta padome Ilūkstes apriņķa valdes lēmumu pārsūdzēja Iekšlietu ministrijai, un Pašvaldību departaments to atcēla, norādot, ka apriņķa valde “nav pietiekoši augsti novērtējusi nesavtīgo Bebrenes pagasta iedzīvotāju un padomes patriotismu, neatlaidību un pārliecību” un ka “sīku lietderības motīvu dēļ nevar likt šķēršļus brīvības pieminekļa celšanai”. Departaments arī atzina, ka “Bebrenes pagasta pašvaldības nestie materiālie upuri” ir “samērā niecīgi un pilnā mērā attaisnojami ar cēlo mērķi”.

Lai gan pēc pašvaldību departamenta iejaukšanās Ikšķiles apriņķa valde bija spiesta atļaut pieminekļa celtniecību Bebrenē, tā pieprasīja šajā jautājumā atzinumu no Pieminekļu pārvaldes, kas savā atzinumā norādīja, ka pirms jauna pieminekļa celtniecības būtu pilnībā pabeidzams Asarē uzceltais piemineklis, kā arī sakopjamas Bebrenes kapos apbedīto kritušo partizānu atdusas vietas (sk.), kas tobrīd esot bijušas pamestas un aizaugušas.

Neskatoties uz to, jau 1930. gada 22. martā Brāļu kapu komitejas Tehniskā komisija apstiprināja arhitekta Aleksandra Birzenieka izstrādāto pieminekļa projektu, un bebrenieši aktīvi ķērās pie tā celtniecības. Jau nākamā gada 15. augustā tika likts pieminekļa pamatakmens, bet gadu vēlāk, 1932. gada 14. augustā, tika atklāts pats Daugavpils V rajona ceļu inženiera Ž. Komisāra vadībā būvētais piemineklis. Tas celts no vietējiem laukakmeņiem, un tā priekšpusē pusloka padziļinājumā iestrādāta melna granīta plāksne, kurā iekalts teksts:

Par Latvijas Brīvību,
Par tēvijas mīlestību –
Kritušiem varoņiem
1918. – 1920.

Virs pusloka padziļinājuma piestiprināts bronzas vainags ar krustu vidū.

Pieminekļa aizmugurē bronzā veidots cilnis, kurā attēlota uzlecoša saule zem kuras līmeniski novietots zobens, Virs ciļņa puslokā iekalts teksts:

NO ZOBENA SAULE LĒCA
CAUR ZOBENU BRĪVI MĒS

Piemineklis uzstādīts uz mākslīga zemes uzbēruma, ko ieskauj divpakāpju granīta apmale. Tā celtniecība izmaksājusi 1600 latu, kas segti ar ziedojumos un izrīkojumos savāktiem līdzekļiem.

Otrā pasaules kara noslēgumā, sākoties atkārtotajai komunistiskajai okupācijai, 1944. gadā pie pieminekļa tika apbedīti kritušie sarkanarmieši.

Pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados piemineklis tika nojaukts, un tā vietā septiņdesmito gadu vidū uzslēja kritušajiem padomju karavīriem veltītu pieminekli. Sākoties Atmodai, Bebrenes ciema padome 1990. gadā pieņēma lēmumu okupācijas laikā nopostīto piemiņas vietu atjaunot. Tā kā pieminekli bija paredzēts novietot atpakaļ vēsturiskajā atrašanās vietā, tad sadarbībā ar BKK tika veikta padomju karavīru pārbedīšana.

Mainīgās finanšu situācijas dēļ pieminekļa tālākais atjaunošanas process ieilga, tomēr, pateicoties toreizējā Daugavpils rajona valdes un politiskās organizācijas “Mēs savam novadam” sniegtajam atbalstam, 1994. gadā darbi beidzot bija pabeigti.

Atjaunotais piemineklis atklāts 1994. gada 15. maijā. Atklāšanas laikā monumenta pamatnē tika svinīgi iemūrēta kapsula ar pieminekļa vēstures aprakstu.

Detaļās atjaunotais piemineklis ievērojami atšķiras no oriģināla, lai gan vispārējā forma un būvapjoms ir saglabāts. To pelēkā Karēlijas granītā veidojis tēlnieks Ojārs Feldbergs, bronzas detaļas darinājis tēlnieks Igors Dobičins, bet pieminekļa atjaunošanas projektu, izmantojot vēsturiskas fotogrāfijas un monumenta skices, izstrādājusi arhitekte Ruta Dobičina.

Vēsturiska atkāpe. 1919. gada 10. jūlijā Bebrenē notika kauja starp Augškurzemes partizānu pulku un lieliniekiem. Dienu iepriekš Augškurzemes partizānu pulks, kas Bebreni bija ieņēmis 6. jūlijā, bija sasniedzis Daugavu pie Dvietes. Taču tad tika saņemta ziņa no Lietuvas atsevišķā Panevēžas bataljona, kas bija ieņēmis Ilūksti un arī sasniedzis Daugavu, ka tam nāksies atiet, jo trūkst artilērijas munīcijas. Tikmēr diezgan stipra lielinieku vienība, bruņota ar ložmetējiem un kājnieku lielgabaliem, bija forsējusi Daugavu starp Jersikas staciju un Līvāniem un virzījās uz Bebreni, apdraudot latviešu partizānu aizmuguri. Tāpēc tika pieņemts lēmums atkāpties uz Bebreni, kur bija izvietoti Panevēžas bataljona vezumi un Augškurzemes partizānu pulka saimniecības nodaļa. Lai dotu iespēju pašu un lietuviešu vezumniekiem atiet, Augškurzemes partizānu pulka 3. rota ieņēma pozīcijas pirms Bebrenes, kur sagaidīja uzbrūkošos lieliniekus. Pēc aptuveni stundu ilgas kaujas tika pieņemts lēmums atkāpties, jo pretinieks sāka apiet partizānu kreiso spārnu. Atkāpšanās laikā pa Bebrenes Rubeņu ceļu partizāni pie Bokāniem uzdūrās lielinieku slēpnim un šajā sadursmē zaudēja trīs kritušos. Tomēr jau nākamajā dienā lielinieki Bebreni atkal bija spiesti atstāt.

Avoti: Lismanis, J. 1915-1920. Kauju un kritušo karavīru piemiņai: Pirmā pasaules kara un Latvijas Atbrīvošanas cīņu piemiņas vietas. Rīga: NIMS, 1999. 63. lpp.; Ozola, A. Latvijas Brīvības cīņu pieminekļu atjaunošana, 1987.-1998. gads. Latvijas Arhīvi. 1916, Nr. 3/4, 123.-147.lpp > 136.-137.lpp.; Iekšlietu Ministrijas Vēstnesis, Nr. 357, 20.12.1929.; Iekšlietu Ministrijas Vēstnesis, Nr. 396, 25.05.1930.; Svētdienas Rīts, Nr. 35, 30.08.1931.; Māras Vēstnesis, Nr. 32, 02.09.1931.; Latgales Ziņas, Nr. 29, 29.07.1932.; Latvijas Kareivis, Nr. 183, 17.08.1932.; Latvijas Kareivis, Nr. 148, 08.07.1933.; Indriksons, A. Augškurzemes partizāni. Lāčplēsis, Nr. 9, 1963. gads, 15.-20. lpp.>18.-19.lpp.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru