pirmdiena, 2020. gada 3. februāris

Alūksnes Lielajos kapos LKOK Ernesta Priedes individuāls apbedījums

Atrodas Alūksnes Lielajos kapos.

Apbedīts Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris Ernests Priede. 1994. gada 11. novembrī uz viņa kapa atklāta piemiņas plāksne, ko uzstādījusi Alūksnes Brāļu kapu komiteja Ulda Veldres vadībā, kas 1990. gadā uzsāka ar Alūksni saistīto LKOK atdusas vietu iezīmēšanu. Tipveida piemiņas plāksne veidota pēc Rīgas Brāļu kapu individuālo piemiņas plākšņu parauga, taču tās virsējā kārta gatavota no balta marmora, bet tajā iekaltais teksts iekrāsots zeltā.

Vēsturiska atkāpe. Ernests Priede dzimis 1895. gada 8. februārī Alūksnē. Izglītojies reālskolā.

Sākoties Pirmajam pasaules karam, 1915. gada aprīlī iesaukts Krievijas armijā un tā paša gada decembrī beidzis Pēterhofas praporščiku skolu, 1916. gada februārī nosūtīts uz fronti, ieskaitīts 748. Viļņas kājnieku pulkā un iecelts par jātnieku izlūku komandas komandieri. Piedalījies kaujās pret vāciešiem Daugavpils un Rīgas frontēs. 1916. gada martā ievainots, jūlijā atgriezies frontē. 1916. gada decembrī kaujās pie Rīgas atkārtoti ievainots un kontuzēts. Apbalvots ar Staņislava ordeņa II un III šķiru, Annas ordeņa III un IV šķiru, stādīts priekšā apbalvošanai ar Vladimira IV šķiras ordeni. No 1917. gada pavasara karadarbībā vairs nav piedalījies, jo atradies ilgstošā atvaļinājumā ievainojumu dēļ. Pēc armijas sabrukuma Maskavā piedalījies pretlielinieciskā organizācijā, divreiz arestēts, līdz 1920. gada februārī pārnācis no Krievijas pāri frontei.

Latvijas armijā iestājies brīvprātīgi 1920. gada martā, dienējis 7. Siguldas kājnieku pulkā kā jaunākais virsnieks, vēlāk rotas komandieris. Piedalījies pēdējās Latgales atbrīvošanas kaujās un izlūkgājienos.

Pavēlē par apbalvošanu ar Lāčplēša Kara ordeni teikts, ka 1920. gada 6. maija naktī izlūkgājienā Medņikovas un Detnovas sādžu rajonā, kad ienaidnieka pārspēks pilnīgi ielenca [virsleitnanta] P. vadīto nodaļu, straujā triecienā to sakāva, saņēma 27 gūstekņus un ieguva ložmetēju. Pēc tam turpināja izlūkošanu un ievāca ziņas par pretinieka spēkiem un grupēšanos. Tad bez zaudējumiem atgriezās pie savējiem”.

Pēc Atbrīvošanās kara turpinājis dienestu savā pulkā. Izdarījis pašnāvību 1921. gada 16. decembrī Alūksnē.

Avoti: Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri: Biogrāfiska vārdnīca. Red.: Atēna, I. Rīga: Jāņa sēta, 1995. 415. lpp.; Veldre, U. Alūksnes Lāčplēšu augšāmcelšanās sākās pirms 27 gadiem. Malienas Ziņas, 04.11.2016. 14. lpp.; Malienas Ziņas, 09.11.1994.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru