trešdiena, 2019. gada 27. novembris

Skrīveros piemiņas akmens Kureļa grupai

Atrodas Skrīveros pie Dīvajas ielas (Mucenieku ceļa), kas ved uz “Robežiem”.

Atklāts 2015. gada 25. jūlijā. Piemiņas vietu pēc Skrīveru pensionāru biedrības ierosinājuma iekārtojusi Skrīveru novada pašvaldība.

Foto: 27.03.2021., Māris Jurciņš

Granīta piemiņas zīmi no pašvaldības darbinieka Gunta Bokaldera sagādātā laukakmens darinājis Kokneses akmeņkalis Modris Stiliņš. Piemiņas akmenī iekalts teksts:

PIE ROBEŽU MĀJĀM 1944. GADA
VASARĀ ĢENERĀLIS J. KURELIS
UN KAPTEINIS K. UPELNIEKS
PULCĒJA PATRIOTUS.
KURELIEŠIEM VAJADZĒJA KĻŪT PAR
BRĪVĀS LATVIJAS ARMIJAS KODOLU

Foto: 27.03.2021., Māris Jurciņš

Piemiņas zīme izgatavota par ziedojumos savāktajiem līdzekļiem.

Vēsturiska atkāpe. 1944. gada jūlija otrajā pusē Rīgas apriņķa priekšnieks un 5. Rīgas aizsargu pulka komandieris Veide, izpildot vācu rīkojumu – noorganizēt no vēl atlikušajiem Rīgas apriņķa aizsargiem pa vienam bataljonam Rīgā, Skrīveros, Slokā un Dolē, pilnvaroja ģenerāli Jāni Kureli apvienot militārā vienībā 3. un 4.iecirkņa aizsargus, nosaucot šo vienību par “Rīgas aizsargu pulka ģenerāļa Kureļa grupu”. Ģenerālim Kurelim tika uzdots vācu atkāpšanās gadījumā aizstāvēt Daugavu starp Pļaviņām un Ķegumu, bet frontes tālākas atvilkšanas gadījumā organizēt partizānu vienības krievu aizmugurē.

Ģenerālis Kurelis vienlaikus skaitījās par nacionālās pretestības kustības organizācijas “Latvijas Centrālā Padome” (LCP) kara komisijas vadītāju, taču faktiskā komisijas vadība atradās kapteiņa Kriša Upelnieka rokās. Nodibinoties Kureļa grupai, Upelnieks kļuva par tās štāba priekšnieku un tādējādi arī par faktisko vienības komandieri. Grupas vadība cerēja uz 1919. gada situācijas atkārtošanos, kas pavērtu iespēju atjaunot Latvijas neatkarību, un tādējādi jaunformējamā vienība kļūtu par atjaunotās valsts armijas pamatu.

Jūlija beigās ģenerālis Kurelis, kapteinis Upelnieks, virsleitnants Jānis Gregors, seržants Vilnis Pāvulāns, kā arī LCP locekļi Rihards Zande un Pēteris Klibiķis ieradās Skrīveru pagasta Robežu mājās, kur 1944. gada 28. jūlijā tika uzsākta Kureļa grupas formēšana. Saskaņā ar plānu līdz 12. augustam bija paredzēts nokomplektēt 1200 vīru lielu vienību – 12 rotas, tās apvienojot četros bataljonos. Tika izsūtīti uzsaukumi 26 pagastu valdēm, uzaicinot sapulcināt visus cīnīties spējīgos vīrus. Tomēr cerētās atsaucības nebija. Augusta vidū bija saformēts tikai tā sauktais Skrīveru bataljons, ko komandēja pulkvežleitnants J. Graudiņš, riteņbraucēju vads pie Kureļa štāba un saimniecības komanda V. Pāvulāna vadībā. Kopumā Skrīveru periodā Kureļa grupā slēgtās vienībās bija 400 līdz 600 vīru, bet pasīvā grupā (tādi, kas dzīvoja savās mājās, nevis grupas novietnē) – 800 līdz 1200 vīru.

Septembra otrajā pusē, vācu spēkiem uzsākot atkāpšanos, Kureļa grupai bija jāizšķiras vai iesaistīties aktīvā kaujas darbībā. 18. septembrī grupas štāba un virsnieku apspriedē nolēma frontes cīņās neiesaistīties un uzsākt atkāpšanos. 19. septembrī tika uzsākta mantu un ieroču krājumu pārvešana, bet naktī no 22. uz 23. septembri visas grupas atiešana caur Rīgu uz Kurzemi.

Avoti: Logs: Latvijas Pašvaldību savienības izdevums. Nr. 9/10 (243/244), 2015. gada septembris/oktobris, 31.lpp.; Latvju enciklopēdija. Red: Švābe, A. Stokholma: Apgāds Trīs zvaigznes, 1950–1951. 1107.-1112. lpp.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru