ceturtdiena, 2019. gada 19. septembris

Cēsu muzeja vestibilā piemiņas plāksne Cēsu rotai


Atrodas Pils ielā 9 Cēsu Vēstures un mākslas muzeja vestibilā. GPS 57.31329, 25.271628

Atklāta 1933. gada 8. decembrī pie Cēsu Jaunās pils, kur tolaik atradās 8. Daugavpils kājnieku pulka štābs un garnizona virsnieku klubs. Plāksnē iekalts teksts:

ŠINĪ NAMĀ
1918. GADA 8. DECEMBRĪ FORMĒTA
NACIONĀLĀS ARMIJAS PIRMO
VIENĪBU CĒSU ROTA

Komunistiskās okupācijas laikā plāksne noņemta un sadauzīta, taču tās atliekas savācis tēlnieks Kārlis Jansons un tās glabājušās viņa darbnīcā “Siļķēs”, kas vēlāk nonāca viņa dēla tēlnieka Andreja Jansona īpašumā.

Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas K. Jansona mazdēls tēlnieks Kristiāns Jansons izgatavoja jaunu piemiņas plāksni, kas tika atklāta 1993. gada 8. decembrī. Jaunajā plāksnē iekalts gandrīz identisks teksts, taču tas sākas ar vārdu “ŠAJĀ...”

Bojātā plāksne tagad aplūkojama Cēsu Vēstures un mākslas muzeja ekspozīcijā.

Vēsturiska atkāpe. Vienība sāka formēties Cēsīs 1918. gada novembra vidū vēl pirms Latvijas valsts prokamēšanas kā Cēsu pašaizsardzības rota, taču par oficiālo rotas dibināšanas datumu uzskata 8. decembri. Rotas dibināšanas ierosme radās Cēsu apkārtnē dzīvojošajiem bijušajiem Krievijas armijas virsniekiem, un tā sastāvēja tikai no brīvprātīgajiem. Sākotnēji pieteicās vairāk nekā 300 brīvprātīgo, taču ieroču pietika tikai aptuveni 50 vīru apbruņošanai, un atlikušie brīvprātīgie izklīda. Rota pamatā sastāvēja no virsniekiem, un tikai aptuveni trešdaļa bija instruktori. Par rotas komandieri kļuva virsleitnants Arturs Jansons. Saskaņā ar Tautas apsardzības ministra pavēli naktī uz 13. decembri Cēsīs ieradās 12 karavīri no Rīgā formējamās Atsevišķās studentu rotas, bet 20. decembrī Cēsu rotai pievienojās neliela brīvprātīgo nodaļa no Madonas virsleitnanta Jāņa Ezeriņa vadībā. Tajā pašā datumā rotas komandēšanu pārņēma virsleitnants Jānis Puriņš.

Cēsu rota bija pirmā Latvijas karaspēka vienība, kura nonāca ugunskontaktā ar uzbrūkošo lielinieku karaspēku – 4. latviešu strēlnieku padomju pulku. Pirmā saskarsme rotas izlūkiem ar pretinieku notika jau 22. decembra vakarā pie Raunas upes, kad tie negaidīti uzdūrās lielinieku patruļai, taču tad vēl, šķiet, izdevās izvairīties no bruņotas sadursmes. Tā kā Cēsu rotas rīcībā bija pārāk maz spēku, un vācu Dzelzsbrigāde atteicās piedalīties Cēsu aizstāvēšanā, rota 23. decembrī pēc pusnakts atkāpās Ieriķu virzienā. No Ieriķiem 24. decembrī tika izsūtītas divas izlūku grupas Cēsu un Gulbenes virzienā. Pirmā no izlūku grupām, kas devās atpakaļ Cēsu virzienā, netālu no Drabešu muižas sastapās ar 4. latviešu strēlnieku padomju pulka izlūkiem, kuri tika apturēti ar ložmetēja uguni (sk.). Tajā pašā dienā rota atgāja uz Līgatni, kur ieradās 25. decembra rītā. Vēl tajā pašā dienā rota atkāpās tālāk līdz Griķu krogam pie Inčukalna. 26. decembrī atkal notika neliela apšaude ar lielinieku priekšposteņiem. Tajā pašā dienā rota saņēma pavēli atiet uz Rīgu, kur ieradās 27. decembra vakarā.

Cēsu rota bija viens no tiem nedaudzajiem Latvijas Pagaidu valdības bruņotajiem formējumiem, kas 3. janvāra rītā kā slēgta vienība atstāja Rīgu. 5. janvārī vienība, saglabājot tās nosaukumu, kā 2. rota tika ieskaitīta Latviešu atsevišķajā bataljonā, bet par tās komandieri tika iecelts kapteinis Jānis Skujiņš. Kad Latviešu atsevišķo bataljonu 1919. gada 21. martā pārformēja par Latviešu atsevišķo brigādi, Cēsu rotu pārformēja par šīs brigādes 2. bataljonu, par bataljona komandieri atkal ieceļot par kapteini paaugstināto kapteini Jāni Puriņu.

Papildināts: 20.09.2019.

Avoti: Lismanis, J. 1915-1920. Kauju un kritušo karavīru piemiņai: Pirmā pasaules kara un Latvijas Atbrīvošanas cīņu piemiņas vietas. Rīga: NIMS, 1999. 42. lpp.; Latvijas Jaunatne, 10.12.1993.; Latvijas armija 20. gados. Red.: Rozenšteins, H. Rīga: Armijas štaba Apmācības daļa, 1940. 70.-72. lpp.; Latvijas Brīvības cīņas 1918-1920: Enciklopēdija. Red: Pētersone, I. Rīga: Preses nams, 1999. 98.-99.lpp.; Latvijas Atbrīvošanas kaŗa vēsture. Red: Peniķis, M. 1.sēj., Rīga: Literatūra, 1938. 66.-67.lpp.