ceturtdiena, 2019. gada 25. jūlijs

Valmierā pilsētas kapos LNK kritušā LKOK Edgara Krieviņa individuāls apbedījums

Atrodas Valmierā pilsētas kapos. GPS 57.534222, 25.410926

Apbedīts 2. (5.) Cēsu kājnieku pulka 8. (Skolnieku) rotas kareivis un Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris Edgars Krieviņš, kas 1919. gada 7. jūnijā Cēsu slimnīcā miris no iepriekšējā dienā gūtā ievainojuma. Ģimenes kapos uzstādīta kopēja granīta piemiņas plāksne (100 x 112 x 7,5 cm). Tās priekšā pieslieta mazāka individuāla granīta piemiņas plāksnīte, kas uzstādīta 1930. gada 29. maijā un kurā zem LKO atveidojuma iekalts teksts:

L.K.O.K.
KAREIVIS
EDGARS KRIEVIŅŠ
1899.18.05. – 1919.06.06.



Foto: 06.06.2023., karaviru.kapi

Vēsturiska atkāpe. Edgars Juliuss Krieviņš dzimis 1899. gada 18. maijā tagadējā Stalbes pagastā Sprēstiņu muižas Kuņņu (Bāliņa) krogā tirgotāja ģimenē. Mācījies Valmieras reālskolā.

Latvijas armijā iestājies brīvprātīgi 1919. gada 31. maijā. Kā vēlāk atminējās 2. (5.) Cēsu kājnieku pulka kareivis Augusts Galdiņš, kas Valmieras vecajā pasta kantorī tolaik reģistrēja brīvprātīgos, aiz Valmieras reālskolas fiziskās audzināšanas skolotāja Alfrēda Lukstiņa viņš kā pirmos sarakstā ierakstījis brāļus Juri un Edgaru Krieviņus.

Pavēlē par Edgara Krieviņa apbalvošanu ar Lāčplēša Kara ordeni teikts, ka 1919. gada 6. jūnijā pie Cēsīm, “kad Skolnieku rotā zem stipras ienaidnieka uguns izcēlās apjukums, K. apturēja bēgošos, pirmais metās cīņā un aizrāva citus sev līdzi; ienaidnieka uzbrukums tika atsists un mūsējiem izdevās uz laiku noturēt Cēsis”.

Kādreizējais Cēsu pulka komandiera palīgs kapteinis Kārlis Pencis vēlāk par šo kaujas epizodi atcerējās: “Kad vācieši bija ieņēmuši Mācītājmuižu un no turienes, pabalstīti ar (..) ložmetēju un bumbmetēju uguni, lauzās uz Cēsīm, lai atgrieztu atkāpšanās ceļu pulka labam spārnam, es atdevu rīkojumu pēdējai rezervei – 8. Skolnieku rotai – apturēt vāciešu uzbrukumu no Mācītājmuižas, ieņemot augstumus, kas starp ceļu Mācītājmuiža–Cēsis un Katrīnmuiža–Cēsis. Kad apmēram pēc ½–1 stundas pēc augšminētā rīkojuma atdošanas izgāju uz Mācītājmuižas virzienu personīgi pārliecināties par rīkojuma izpildīšanu (..), tad atradu, ka 8. Skolnieku rota stipras ienaidnieka uguns dēļ savu uzdevumu nebija izpildījusi un bija izvirzījusies tikai uz pilsētas dienvidmalu, kur savienojas ceļi, vedoši no Mācītājmuižas un Katrīnmuižas. Atkārtoju, visai rotai dzirdot, savu doto rīkojumu – ieņemt augstumus un personīgi parādīju, kādus augstumus. Pagāja dažas minūtes, bet tā kā rotas gara stāvoklis bija stipri apspiests, satricināts no stiprās ienaidnieku uguns, tad arī neviens nevirzījās uz priekšu ieņemt norādītos augstumus, kamēr uz priekšu neizskrēja kareivis Krieviņš ar 2–3 citiem kareivjiem un neieņēma norādītos augstumus. Pēc tam, kad kar. Krieviņš bija sasniedzis norādītos augstumus, viņa priekšzīmei sekoja arī pārējie kareivji, ieņēma augstumus un, atklājot uguni pret vāciešiem, apturēja viņu uzbrukumu uz pilsētu.”

Savukārt cits notikumu aculiecinieks – toreizējais rotas dižkareivis, virsseržanta vietas izpildītājs Alfrēds Lukstiņš – par šo epizodi rakstīja: “Kad 8. Skolnieku rota saņēma rīkojumu ieņemt kaujas līniju starp ceļiem un Katrīnas un Mācītājmuižām, tad pēc izlūku kareivju-skolnieku atgriešanās rotas komandieris virsl. Grīns agrā rītā deva rīkojumu izstiepties ķēdē un ieņemt līniju. Kā pirmais ķēdes priekšgalā atradās kareivis Krieviņš. Caur savu drosmi aizraudams citus līdzi, viņš pirmais sasniedza nodomāto līniju uz kalna muguras. Visu kaujas laiku kareivis Krieviņš bija citiem par priekšzīmi un tikai ap plkst. 8–9 rītā kareivis Krieviņš tika smagi ievainots vēderā, kāpēc bija jānogādā uz slimnīcu.”

Papildināts: 19.09.2019.

Avoti: Lismanis, J. 1915-1920. Kauju un kritušo karavīru piemiņai: Pirmā pasaules kara un Latvijas Atbrīvošanas cīņu piemiņas vietas. Rīga: NIMS, 1999. 351. lpp.; Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri: Biogrāfiska vārdnīca. Red.: Atēna, I. Rīga: Jāņa sēta, 1995. 266. lpp.; Ltavis, Nr. 2580, 31.05.1930.; Cepurīte, D. Pirmais kritušais Skolnieku rotā. Liesma, 12.06.2019.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru