piektdiena, 2019. gada 10. maijs

Rugājos piemiņas plāksne LNK kritušajiem pagasta iedzīvotājiem

Atrodas Rugāju skvērā.

Sākotnēji piemiņas plāksni 1937. gada 22. augustā atklāja pie toreizējās sešu klašu pamatskolas (tagadējās vidusskolas) ieejas. Melnā granīta plāksni, kas veltīta Latvijas Neatkarības karā kritušajiem 22 Rugāju pagasta iedzīvotājiem, uzstādīja Jaunlatgales pulka aizsargi.

Plāksnē iekalts teksts:

LABĀK MANU GALVU ŅĒMA,
NEKĀ MANU TĒVU ZEMI

LATVIJAS ATBRĪVOŠANAS CĪŅĀS KRITUŠIE
RUGĀJU PAGASTA KAŖAVĪRI

JĀNIS AKMENS        JĀNIS PODIŅŠ
JĀNIS BIEZAIS          JĀNIS PLEŠS
JĀNIS DILLE  KĀRLIS PULKSTENS
ANTONS GARAIS     PĀVELS SKANGALS
AFANASIJS ILJINS   PĒTERS SAVIČS
JURIS JEGORČENKO           JEZUPS STUDERS
KĀRLIS-LEONARDS KRIEVIŅŠ     OTTO UPATNIEKS
DONATS KIKUSTS  JEZUPS VOICIŠS
JĀNIS KAGAINIS     ALEKSANDRS VOICIŠS
JĀNIS NAGLIS          JĀNIS ZACHARĀNS
JEZUPS OZOLIŅŠ     ALEKSIS ZACHARĀNS

22. VIII 1937. RUGĀJU PAGASTA AIZSARGU NODAĻA

Pirmajā komunistu okupācijas gadā (1940.) piemiņas plāksne tika noņemta un izvietota skolas iekštelpās ar priekšpusi pret sienu. Komunisti plāksni izmantojuši kā ziņojumu dēli. Vācu okupācijas laikā tā tika atkal uzstādīta kā piemiņas plāksne, taču ne vairs skolas ārpusē, atstājot to iekštelpās. Atkārtoti atgriežoties komunistu okupantiem, kāda šodien vairs nezināma persona plāksni noslēpa skolas bēniņos zem smiltīm. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas plāksne atgriezās savā vēsturiskajā vietā. Tā atkārtoti tika atklāta 1992. gada 1. septembrī.

Veicot skolas renovāciju, 2016. gadā plāksni atkal bija nepieciešams noņemt. Radās ideja to uzstādīt kā pieminekli Rugāju skvērā. Vietējais akmeņkalis Guntis Zalužinskis iestrādāja to laukakmenī, un jaunizveidoto piemiņas akmeni atklāja 2016. gada 11. novembrī.

Vēsturiska atkāpe. 1919. gada sākumā Balvu apvidū, tostarp arī Rugāju pagastā, veidojās nacionālo partizānu jeb tā saukto “zaļo” pulciņi, kas uzsāka cīņu pret lieliniekiem. Pēc Rīgas krišanas 22. maijā, sākoties lielinieku straujajai atiešanai no Vidzemes, aktivizējās arī Balvu apkārtnes partizāni, kas organizēja uzbrukumus atejošo kolonnām un sāka pārņemt savā kontrolē pretinieka atstātās apdzīvotās vietas. Kad lielinieki 31. maijā pārtrauca atkāpšanos, apstājoties līnijā Lubānas ezera ziemeļu gals–Augustava–Pakrata–Krutava–Egļeva–Liepna, Balvu apkārtnes partizānu pulciņi sāka apvienoties un ieņēma svarīgākos mezgla punktus uz šīs nosacītās frontes līnijas. 5. jūlijā no Balvu apkārtnes partizāniem tika saformēts Latgales partizānu pulks. Tie 22 rugājieši, kuru vārdi iekalti piemiņas plāksnē, krituši Augustavas, Pokrotas, Sudarbes un Kārsavas apvidus kaujās. Viņu atdusas vietas izkaisītas gandrīz pa visās Rugāju novada kapsētām.

Zināms, ka Jānis Akmens un Jānis Biezais apglabāti Rugāju pagasta Pokratas kapos (sk.).

Avoti: Lismanis, J. 1915-1920. Kauju un kritušo karavīru piemiņai: Pirmā pasaules kara un Latvijas Atbrīvošanas cīņu piemiņas vietas. Rīga: NIMS, 1999. 27-28. lpp.; Latvijas Atbrīvošanas kaŗa vēsture. Red: Peniķis, M. 1.sēj., Rīga: Literatūra, 1938. 298-300.lpp.; Latvijas Kareivis, Nr. 188, 22.08.1937.; Balvu reģiona kultūrvēstures datu bāze.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru